Volledig scherm
© Thinkstock

Begraafplaats Aalst duurder

WAALRE - Het wordt duurder om in Aalst begraven te worden. Een ligplaats voor 20 jaar kost vanaf het nieuwe jaar 1900 euro. Voorheen lag dat tarief nog 400 euro lager. De gemeenteraad van Waalre ging dinsdagavond akkoord met de tariefstijging voor de begraafplaats aan de Primulalaan.

Ook de tarieven van een urnengraf worden verhoogd: van 650 euro naar 700 euro. In Waalre-dorp kost een urnengraf 610. De stijging van de tarieven zijn noodzakelijk omdat er steeds minder begrafenissen zijn, waardoor de inkomsten voor de begraafplaats teruglopen. Volgens de gemeente is het noodzakelijk om begrafenissen duurder te maken ‘om de inkomsten op het gewenste niveau te brengen’. De tarieven werden sinds 2011 niet meer verhoogd. 

Na de tariefstijging vanaf 1 januari loopt de prijs voor een ligplaats voor 20 jaar in Aalst op 1900 euro, hetzelfde bedrag als in Waalre-dorp bij de Parochie H. Willibrord. In het raadsvoorstel schrijft de gemeente dat een tarief van 1900 euro nog relatief laag is. Waalre berekende dat het tarief in omliggende gemeenten uitkomt op 2044 euro.

Een ligplek kost in Valkenswaard bijvoorbeeld liefst 2740 euro, zo bleek twee jaar geleden uit een onderzoek van uitvaartonderneming Monuta. Bergeijk kwam in datzelfde onderzoek daarentegen goedkoop uit de bus: 1130 euro voor een ligplaats. Een plaats op de gemeentelijke begraafplaats Roostenhof in Eindhoven kost 1836 euro, net als alle andere begraafplaatsen in Eindhoven.

Overigens is Zuidoost-Brabant relatief goedkoop om begraven te worden: nergens  in deze regio betaalt men meer dan 2740 euro, bleek uit het Monuta-onderzoek. In Utrecht was dat een heel ander verhaal. Met 3946 euro was dat veruit de duurste provincie.