Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Thinkstock

De jeugd moet kartrekker worden bij het carnaval in Ballen- en Keiengat

WAALRE - Nog een week te gaan eer het carnaval in Ballen- en Keiengat weer losbarst. Maar zonder carnaval geen optocht en ook het omgekeerde geldt: zonder optocht geen carnaval. 

AWC De Keien organiseert al bijna 50 jaar de ongedwongen processie van uitbundig feestvierende mensen die van Aalst naar Waalre trekt. Jongere en oudere dorpelingen, maar ook 'buitendorpsen', gaan in een lange stoet, op grote en op kleine wagens, verenigd in een loopgroep of helemaal in hun eentje en gekleed in unieke creaties, over straat. De afgelopen jaren is die stoet in Waalre echter een stukje korter geworden. ,,Het kost tegenwoordig wat meer moeite om de mensen warm te krijgen voor de wagenbouw", vertelt Giel Hoefnagel, lid van de vereniging. ,,De jeugd voelt er steeds minder voor om, avond aan avond, in een tochtige schuur een carnavalswagen op te tuigen. Grote wagens zijn er in ons dorp niet meer zoveel." 

Al sinds 1985 is Waalrenaar Ad Dams bij de optocht betrokken. Hij is, onder meer, gepokt en gemazeld in het voeren van de administratie van de carnavalsclub. De vrijwilliger merkt ook dat hij wat vaker dan vroeger moet venten voor de inschrijvingen. ,,Het mooie is natuurlijk dat alle carnavalsverenigingen in ons dorp meedoen. De Baltrappers, de Torentutters, De Boerenbruiloft en De Keien zijn present. Niets mooiers toch dan op een onschuldige manier de plaatselijke politiek op de hak te nemen en op humoristische wijze dorpse zaken aan de kaak te stellen?" Het is in ieder geval een mooie aanleiding om toeschouwers én leden van de gemeenteraad te laten zien wat er leeft en speelt onder de plaatselijke bevolking. 

Verkeersmaatregelen en stikstof

Thema's zijn er in Waalre genoeg, zou je zeggen, denk alleen maar aan de stikstofproblematiek en aan de verkeersmaatregelen die het afgelopen jaar Waalre, bijna letterlijk, op zijn kop zette. ,,Maar het draait vooral om het hebben van een gezellige middag", vervolgt Hoefnagel, die komende woensdag met een 'keifijn' groepje de lantaarnpalen op de route weer gaat draaien. Iedereen die nog graag wil deelnemen aan de optocht door Aalst en Waalre, mag zich melden. Op de site staat waar dat kan. ,,Een wagen bouwen zal niet meer lukken, maar loopgroepen met ideeën zijn hartstikke welkom", zegt Dams. De Keien wil de komende tijd de animo en de betrokkenheid bij het carnaval onder de basisschoolleerlingen vergroten. ,,De Wilderen in Waalre-dorp en de Brede School in Aalst houden nu op vrijdag zelf al een optocht door de wijk. In de voorbereidingen wordt veel energie gestoken. Hoe mooi zou het zijn wanneer zij ook op zaterdag meedoen aan de grote optocht? En wie weet hoeveel carnavalsharten er dan blijven kloppen."