Volledig scherm
Bij Peter en Rita Lavrijssen kwamen veel verenigingen over de vloer. © DCI media

De leste carnavalszitting bij Peer en Rita in café-zaal Lavrijssen in Valkenswaard

VALKENSWAARD - Na ongeveer 25 jaar wordt komende zaterdag voor de laatste keer de zittingsavond georganiseerd in café-zaal Lavrijssen in Valkenswaard.

In de grote zaal is de carnavalssfeer al goed te proeven. Op een groot zeil op het podium staat met grote letters 'De leste zitting bij Peer en Rita' geschreven. ,,Het zal zaterdag toch wel even moeilijk zijn", vertelt Peter Lavrijssen. Eind juli sluiten ze, en dus is dit de laatste carnaval in café-zaal Lavrijssen.

Samen met zijn vrouw Rita is hij al ruim veertig jaar eigenaar van het café, nadat hij het café van zijn ouders had overgenomen.

,,Sinds de kerst is het eigenlijk al een tijd van afscheid nemen, voor de laatste keer de kerstversiering opruimen, voor de laatste keer de tonpratersavonden en nu dus dadelijk de laatste zittingsavond hier."

Duivenclub

Al jarenlang vormt het café met de karakteristieke huiselijke sfeer een belangrijke thuishaven voor vele verenigingen. ,,Er komt hier van alles, van de duivenclub tot de harmonie", legt Rita uit. ,,Met veel mensen bouw je gewoon een band op, omdat je ze regelmatig ziet."

Inmiddels zijn de verenigingen voorzichtig aan op zoek naar een nieuwe plek, ook al sluit het café pas op 26 juli haar deuren. ,,Er zijn al wat verenigingen die afscheid genomen hebben, en dat is toch elke keer een emotioneel moment, ook voor de mensen zelf", vertelt Peter.

Vanaf de crisistijd is het echtpaar achter de schermen al bezig geweest met de toekomst. ,,Het pand is gewoon echt op, we moeten langzamerhand meer kosten maken om door te draaien. Er is bovendien ook geen opvolger", legt Peter uit.

,,We hebben nog overwogen om een nieuwe zaal te bouwen voor de verenigingen, maar dat is gewoon niet meer haalbaar", vult Rita aan. ,,Bovendien heb ik voor verenigingen nooit een dubbeltje huur gerekend, dat zou dan natuurlijk niet meer gaan."

Zwaar

Voor het echtpaar is het ook mooi geweest. ,,Ik ga het missen, maar het is ook goed zo. Mensen onderschatten hoe zwaar het is. Vijftig uur in een weekend is geen uitzondering", legt Peter uit.

Met de laatste zittingsavond komende zaterdag is het volgende afscheidsmoment aangebroken. Na al die jaren zal er speciaal aandacht gegeven worden aan het echtpaar. ,,We weten verder niet wat ze allemaal in petto hebben, dus we laten ons maar verrassen", vertelt Rita met een lach. De zittingsavond is al enige maanden uitverkocht. ,,Er komen weer veel mensen, waaronder ook een hoop mensen die er normaal niet zijn, maar speciaal voor ons komen. Erg bijzonder is dat."

Rust is het echtpaar daarna niet meteen gegund. Met de carnaval is het café gewoon geopend en breekt er voor het echtpaar weer een drukke tijd aan. ,,Ik zeg wel eens dat ik geen idee heb wat carnaval eigenlijk is", vertelt Peter gekscherend. ,,Vanaf mijn zestiende heb ik eigenlijk altijd gewerkt. Nee, ik geloof dan ook niet dat we volgend jaar zelf carnaval zullen gaan vieren."