Volledig scherm
De Senaat in Valkenswaard. © Kees Martens

De Senaat in Valkenswaard wil binnenplaats voor rokers

VALKENSWAARD - Uitgaanscentrum De Senaat in Valkenswaard wil een binnenplaats maken waar bezoekers kunnen roken. Die maatregel is volgens eigenaar Peter Kooijman nodig omdat vanaf 1 april niet meer gerookt mag worden in de horeca.

,,Nog altijd rookt 30 tot 40 procent van onze gasten’’, zegt Kooijman over de binnenplaats die hij wil bouwen. De Senaat in Valkenswaard is in de gemeente de enige horecagelegenheid met een nachtvergunning. Kooijman zegt dat die vergunning er nu voor zorgt dat hij zijn discotheek moet verbouwen: de speciale nachtvergunning verplicht De Senaat om de klanten binnen te laten roken, maar volgens de nieuwe regels mag dit juist niet meer.

Een binnenplaats is de oplossing, zegt Kooijman. Van een opslaghok op zijn eigen terrein, zou hij een rookplek kunnen maken waar bezoekers in de open lucht een sigaret kunnen opsteken. De kosten voor de verbouwing lopen op tot 20.000 euro. Kooijman is hij nog in gesprek met de gemeente om alle benodigde vergunningen rond te krijgen.

Kooijman kreeg tijdens het Oud & Nieuw-feest vaak de vraag hoe De Senaat ervoor staat. ,,Dat De  Senaat zou moeten stoppen na de carnaval is een hardnekkig staaltje fake news. Dat zorgt voor pijn en verdriet. We zouden trots moeten zijn op ons dorp en elkaar juist steunen.’’