Duurzaam wonen aan Michiel de Ruyterstraat in Aalst is ook even wennen
WAALRE - Zonnepanelen, goede isolatie en gelijkmatige opwarming van woonruimten: allemaal aspecten van op en top duurzaam wonen, die sinds enkele weken ook terugkomen in sociale huur-woningen in Waalre. Aan de Michiel de Ruyterstraat in Aalst werden op 8 maart namelijk 25 gloednieuwe Nul Op de Meter (NOM) woningen opgeleverd.
Delen per e-mail
De huizen, ontwikkeld in het betaalbare segment, door woningbouwvereniging Thuis en bouwbedrijf Hendriks Coppelmans, moeten ervoor zorgen dat de nieuwe bewoners flink kunnen besparen op hun maandelijkse energiekosten. NOM betekent dat er in het hele verbruiksjaar net zoveel energie wordt verbruikt als er duurzaam wordt opgewekt.
Van 16 naar 25 woningen
Om dat te bereiken moest Hendriks Coppelmans de 16 gedateerde huizen slopen, opnieuw opbouwen en daar nog 9 woningen bij bouwen om op 25 uit te komen. Daarbij werd gezorgd voor tiptop isolatie, het zuinig opwekken van energie en warmte én duurzame verspreiding van die warmte. En dan moest het historisch karakter van de huizen ook nog eens terugkeren.
Dat was een flinke klus waar projectleider Walter Schuurman van Hendriks Coppelmans voor stond. ,,Maar ik denk dat goed gelukt is”, zegt hij tevreden. Gebiedsregisseur van Thuis Ronald Otto, Frank van Noort van de gemeente Waalre en wethouder Jan van Burgsteden zijn het eens met Schuurman ,,We hebben weer een mooi stukje Waalre met betaalbare woningen afgeleverd", aldus de wethouder.
Op koude dagen kan het water extra verwarmd worden met een gloeispiraal.
Het soort steen, donker van kleur, sluit volgens Van Noort zo goed mogelijk aan bij de originele bebouwing. ,,En de huizen zijn ook teruggebouwd zoals ze voorheen stonden. We hebben er geen appartementen van gemaakt”, voegt Otto toe. Dat gebeurde allemaal met hergebruikt steen en beton, dat deels werd teruggewonnen na de sloop.
‘Drie duurzame stappen’
Het terugbouwen is gebeurd volgens de zogenoemde Trias Energetica, legt Schuurman uit. ,,Dat is een strategie waarbij we in drie stappen proberen om een zo energiezuinig mogelijk ontwerp te maken voor een woning.” Dat ontwerp begint met goede isolatie, waardoor de woning weinig warmte nodig heeft om aangenaam aan te voelen.
,,Vervolgens wordt de warmte op een zo duurzaam mogelijke manier opgewekt”, vertelt Schuurman. Dat gebeurt onder de speciale PVT-zonnepanelen die op het dak liggen. Die panelen kunnen zowel elektriciteit opwekken als water opwarmen. ,,Na verwarming komt het water in een boilervat terecht, waarna het middels een cv-systeem kan worden verspreid door de woning”, aldus Schuurman. ,,Op koude dagen kan het water extra verwarmd worden met een gloeispiraal.”
Je draait niet meer even aan de verwarmingsknop en je huis is binnen korte tijd lekker warm.
Het duurzaam opwarmen en verspreiden van warm water gebeurt wel wat langzamer dan men gewend is, vertelt Schuurman. ,,Omdat het cv-systeem in een NOM-woning niet zo heet wordt als een traditionele verwarmingsketel, duurt het 24 uur voordat de ingestelde temperatuur wordt bereikt.”
Thuis en Hendriks Coppelmans steken daarom veel energie in het goed informeren van de bewoners. ,,Het is natuurlijk een andere soort woning dan je gewend bent", merkt Otto op. ,,Je draait niet meer even aan de verwarmingsknop en je huis is binnen korte tijd lekker warm. Mensen moeten daaraan wennen, maar we doen er alles aan om hen daarin zo goed mogelijk te begeleiden.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Begint je laptop vaak te blazen? Dit kan je eraan doen
Een laptop die gloeiend heet wordt of middenin een Zoom-gesprek begint te blazen is geen pretje. Onze techredacteur legt uit wat je daartegen kan doen en tipt enkele laptopkoelers. -
PREMIUM
Valkenswaard heeft geen idee waar jongeren gebiedsverbod aan verdienden
HEEZE - De gemeente Valkenswaard kan niet onderbouwen wat jongeren in Valkenswaard eerder hebben misdaan, om rond de jaarwisseling een gebiedsverbod te ‘verdienen’. ‘We kunnen er geen licht op krijgen', erkende een ambtenaar dinsdag in de bezwarencommissie. -
PREMIUM
Zelftesten vliegen de winkels uit; ‘Mensen willen extra zekerheid’
EINDHOVEN - Vanaf zaterdag biedt ook het Kruidvat hem aan en kan je hem dus bijna overal kopen: de zelftest voor corona. Met een negatieve uitslag mag je niet opeens knuffelen met oma of naar een evenement. En toch gaan de testen bij Zorg-Discounter de Kempen in Waalre als zoete broodjes over de toonbank. -
Keersopdal in Dommelen wordt mooier wandelgebied
DOMMELEN - Het Keersopdal ten westen van Dommelen gaat behoorlijk veranderen. Vooral om de wandelaar tegemoet te komen. -
PREMIUM
Valkenswaard schuift in kwestie Daams ‘hete aardappel voor zich uit', vindt rechter
Dat stelde de bestuursrechter in Den Bosch donderdag, die zich boog over bezwaren van twee buurtbewoners tegen het plan van Daams om het weiland naast de Dommelseweg 198 voor het bedrijf te gaan gebruiken. De gemeente verleende daar eind vorig jaar een tijdelijke omgevingsvergunning voor, maar de twee bewoners van de nabijgelegen Minister Aalbersestraat vinden dat Valkenswaard daarmee in strijd met haar eigen beleid handelt.
-
Woning in Valkenswaard op slot na vondst drugs
VALKENSWAARD - Een woning aan de Irislaan in Valkenswaard is op last van burgemeester Ederveen drie maanden gesloten na de vondst van verdovende middelen. -
PREMIUM
Fysiotherapeut heeft handen vol aan verkrampte thuiswerkers: ‘Rug en nek in de knoop’
Het afgelopen jaar is het aantal rug- en nekklachten vanwege het thuiswerken behoorlijk toegenomen, zien fysiotherapeuten. Er is al veel gewonnen als je de discipline op kunt brengen om níet door te werken. ,,Desnoods gebruik je daarvoor een app of een stopwatch.’’ -
De kant-en-klare dakkapel wordt alsmaar populairder, mede dankzij de coronacrisis
Wie met enige regelmaat in de auto zit, heeft ze misschien al eens voorbij zien rijden: vrachtwagens met kant-en-klare dakkapellen op de oplegger. Deze in de fabriek gemaakte dakkapellen zijn ideaal voor iedereen die binnen een dag meer licht en ruimte in huis wil.