Volledig scherm
Maud van de Pauvort en Willemijn Fetter zijn initiatiefnemers van ‘Dommelen aan Tafel’. © Foto van de Meulenhof/Bert Janse

Een diner vol verrassingen bij ‘Dommelen aan tafel’

DOMMELEN - Met onbekenden op verschillende onbekende plekken een driegangen diner nuttigen. In Dommelen gaan inwoners vandaag deze uitdaging aan tijdens Dommelen aan Tafel.

Voor de tweede maal organiseert het duo Maud van de Pauvort en Willemijn Fetter dit jaar het initiatief ‘Dommelen aan Tafel’. ,,We werden geïnspireerd door het bijna gelijknamige evenement wat in Valkenswaard al georganiseerd werd”, vertelt Van De Pauvort. ,,Na contact met die organisatoren opperden zij of het geen goed idee was om een dergelijk iets ook in Dommelen te organiseren. En zo geschiedde.”

Het idee achter Dommelen aan Tafel is simpel. Samen met andere, onbekende stellen nuttig je een driegangen diner. Eén van de gangen bereid je zelf en de andere gangen nuttig je bij andere mensen thuis. Na elke gang opent de gastvrouw of gastheer een envelop waar de volgende locatie bekendgemaakt wordt.

,,De deelnemers weten vooraf alleen welke gang ze moeten bereiden en wat de startlocatie is. Verder is alles deze avond een verrassing, ook de tafelgenoten bij elke gang”, legt Fetter uit.

Speels en informeel

Het doel van Dommelen aan Tafel is dat inwoners uit Dommelen elkaar op een speelse en informele manier leren kennen. ,,Je kookt voor een aantal, voor jou onbekende, mensen. Sommigen zul je wellicht herkennen van het voetbalveld of school, maar heb je nog nooit gesproken. Het is dan ook een avontuur wat je aangaat tijdens deze avond”, vertelt Fetter.

Er zijn geen voorwaarden aan deelname gekoppeld. ,,De enige voorwaarde is dat je uit Dommelen moet komen. Het leuke is dat de groep heel gemêleerd is. We hebben bijvoorbeeld een lasser, maar ook een directeur van een bedrijf. Ook zijn er echte Dommelnaren, maar daarnaast ook ‘import’”, vertelt Fetter lachend.

Boerenkool

Het gerecht dat geserveerd wordt mag door de deelnemer zelf ingevuld worden. ,,Eigenlijk is alles gewoon goed. Van boerenkool tot spaghetti of een ovenschotel, er zijn geen eisen. Wel dient er rekening gehouden te worden met eventuele dieetwensen uiteraard”, legt Van De Pauvort uit.

Waar in het eerste jaar nog negen stellen meededen, is het aantal dit jaar gestegen naar twaalf. ,,Het is geen kookwedstrijd. Het moet gewoon leuk zijn. Toch lijkt het dat sommigen vooral het ‘niet weten wat je kunt verwachten’ lastig vinden. De onzekerheid krijgt dan de overhand, waardoor mensen zich niet durven in te schrijven”, vertelt Van De Pauvort. ,,Terwijl, als je gewoon een recept maakt dat je vaker gemaakt hebt, je ervan uit kunt gaan dat het lekker is.”

De organisatie van het initiatief bleek een enorme uitdaging. ,,Het is een ongekend lastige puzzel om ervoor te zorgen dat iedereen ­telkens bij anderen aan tafel zit. We hebben zelfs de hulp van een econometrist ingeroepen”, vertelt Van De Pauvort lachend. ,,Het is gelukkig allemaal goed gekomen, dus we zijn er eindelijk klaar voor.”