Volledig scherm
Sandy Huyskens en Marco Burgering kochten een huis aan een drukke Eindhovenseweg in Aalst. © FotoMeulenhof

Een droomhuis aan een drukke weg in Aalst

WAALRE- Sandy Huyskens en Marco Burgering verhuizen naar de Eindhovenseweg in Aalst. Om fijnstof en files maken ze zich niet druk.

Hoewel er in de zeventiger jaren van de vorige eeuw zelfs plannen waren om de N69 uit te bouwen tot autosnelweg, willen de gemeentes Valkenswaard en Waalre alweer geruime tijd af van de verkeersdrukte door hun kernen. Dat lijkt er met de aanleg van de Westparallel, waarmee eind 2019 is gestart, nu eindelijk van te gaan komen. Geen vrachtwagens meer dwars door de dorpen, geen sluipverkeer meer en geen opstoppingen. Op de Eindhovenseweg in Aalst is het onder meer de bedoeling dat het autoverkeer met 40 procent afneemt. Hoewel er nog steeds genoeg mensen in Waalre zijn die het nog moeten zien, hebben Sandy Huyskens en Marco Burgering juist hier, maar vol vertrouwen, een huis gekocht.

Divers

Huyskens: ,,Eigenlijk was het helemaal niet de bedoeling om in deze straat te gaan wonen. Maar toen Marco dit huis op Funda zag staan, zijn wij er toch eens een kijkje gaan nemen.” Gezien werk, hobby’s en de gezinssamenstelling van het stel, waartoe ook drie studerende kinderen behoren, leek het perceel van 1.200 vierkante meter eigenlijk direct in hun behoefte te voorzien. ,,Met boompartijen, een vijver, gras, een erf en een grote opslagruimte oogt het heel divers, maar wij zagen er toch direct een compleet geheel in”, vertelt Huyskens enthousiast. Natuurlijk heeft het koppel wel bij buren en gemeente geïnformeerd naar de plannen voor de drukke weg, waar hun toekomstige huis aan ligt. Die stelden hen alleszins gerust. Burgering: ,,Onze kinderen spelen niet meer buiten; daar hebben ze de leeftijd niet meer voor en die bedrijvigheid aan de voordeur vinden we juist wel leuk. Vóór voelt het voor ons als stad en achter, in de grote tuin, voelt het alsof we midden in de natuur zitten.”

Finland

Volgens Huyskens gaf vooral die tuin de doorslag om het huis te kopen. ,,We wanen ons daar in een bosrijk gebied in Finland. En binnen is alles goed geïsoleerd en hebben we dubbele beglazing. Die straat is dus niet zo belangrijk.”

Ook over de fijnstofproblematiek maken zij zich niet druk. Huys­kens: ,,Dat is toch een algemeen probleem? Het zal hier ongetwijfeld wat minder gezond zijn dan wanneer je wat verderop in de wijk woont, maar ik geloof dat het huis en de poort al een redelijke barrière vormen. Je wordt tegenwoordig ziek van alles, maar je leeft toch maar één keer. Wij zijn ervan overtuigd dat dit dé plek voor ons is om gelukkig oud te worden.”