Volledig scherm
In Waalre kregen de kinderen een eerste les raketbouwen. © Foto van de Meulenhof/Sem Wijnho

Een heuse ruimtereis in de bibliotheek van Waalre

WAALRE - Op de eerste dag van de Kinderboekenweek gaf Mad Science een workshop ruimtereizen in de bieb van Waalre

Hoe word je astronaut? Waar moet je allemaal rekening mee houden als je door de ruimte reist enne... hoe maak je nu een goede raket? In de bibliotheek van Waalre gingen gisteren 23 kinderen de uitdaging aan. Zij gingen op ontdekkingsreis door de ruimte en leerden alles over kracht, beweging en evenwicht.

Nou ja, bijna alles dan toch. Het leidde in ieder geval tot een heuse raketlancering in de tuin van Het Huis van Waalre en allerlei spelletjes daar binnen. Die spelletjes, die gebaseerd waren op de drie wetten van de Engelse natuurkundige Newton, werden begeleid door Mad Science. Gisteren was dat in de persoon van professor 'Dapper Durske', die er bij de kinderen de wind flink onder had, maar hen toch op een speelse manier liet experimenteren én leren.

En die kinderen bleken slim, want bijna allemaal staken ze de vinger op toen hen werd gevraagd of ze wisten wat aerodynamica was. Zelfs op de vraag wie er al eens met een raket was meegereisd verschenen aarzelende vingers. Slechts ééntje vroeg zich af of kinderen wel in een raket mogen...

Mad Science vindt wetenschap, techniek en natuur de belangrijke thema's van deze eeuw en met uitdagende materialen en maffe 'professoren' brengt deze organisatie kinderen verder. Gisteren dus letterlijk. De workshop over stuwkracht en raketmotoren past natuurlijk uitstekend binnen het thema van de Kinderboekenweek, die gisteren van start ging en dit jaar gaat over reizen en over ruimtereizen in het bijzonder. ,,Door verschillende prototypes uit te werken en te testen, laten we de kinderen vooral veel zelf doen. Hands-on leren en plezier staan centraal", aldus Mad Science. Isis, Lotus en Bram van der Steen hadden volop lol.

Met touwtjes, rietjes, ronde ballonnen en tape leerden ze hoe zij hun raket in een rechte lijn konden lanceren. En hoe hard zo'n raket nu gaat? Daar liepen de meningen over uiteen en de schattingen varieerden van 80 kilometer per uur tot 200.000. Het blijkt in het echt 28.000 te zijn. ,,Maar goed dat de politie er niet altijd bij staat", glimlacht de professor.

De meegekomen ouders zaten niet op hun telefoon: zij vonden het zo leuk dat ze zelf ook meededen.