Volledig scherm

‘Ja’ voor de nieuwe Westparallel (N69) tussen Veldhoven en Valkenswaard

EINDHOVEN – Na jarenlange juridisch getouwtrek ligt er eindelijk een definitief ‘ja’ voor de nieuwe Westparallel, die de drukke N69 dwars door Valkenswaard en Aalst moet ontlasten. Wanneer de aanleg kan beginnen, is echter nog uiterst onzeker. 

De hoogste bestuursrechter, de Raad van State in Den Haag, heeft het bestemmingsplan voor de nieuwe weg woensdag vastgesteld. Die uitspraak is onherroepelijk. De laatste bezwaren van de tegenstanders van de weg (over de aanleg van een stuw en de mogelijke gevaren van een ondergrondse buisleiding) werden van tafel geveegd. 

Maar het fiat geldt louter voor de weg, die de A67 bij Veldhoven moet verbinden met de N69 ten zuiden van Valkenswaard. De aanleg van de noodzakelijke rotonde bij Veldhoven is nog niet geregeld en dreigt verstrikt te raken in een lange procedure bij het Europese Hof. Kortom: het besluit daarover kan nog jaren op zich laten wachten. 

De Provincie is zich van het probleem bewust en zoekt al ruim een jaar met de gemeente Veldhoven naar een oplossing voor de rotonde die bij de Kempenbaan moet komen. Die is nog niet gevonden. Kan het straks zo zijn dat er wel een weg ligt, zonder aansluiting? De Provincie verzekert van niet. 'Natuurlijk nemen we niet het risico dat we een weg zonder aansluiting op de A67 gaan aanleggen', geeft een woordvoerster aan. 

De Provincie zegt er nog steeds vanuit te gaan dat eind 2019 de eerste schop de grond in kan voor de Westparallel. Het aanbestedingstraject werd eerder al opgestart, de selectie van een aannemer zal eind dit jaar nog gebeuren. 'Na gunning heeft die nog ongeveer een jaar de tijd nodig voordat buiten echt de schop in de grond gaat.'