Volledig scherm
© Thinkstock

Even stilstaan bij overledenen op Wereldlichtjesdag in Valkenswaard

VALKENSWAARD - 8 december is het Wereldlichtjesdag. Deze dag staat in het teken van stilstaan bij overleden kinderen. Ook in Valkenswaard is dit jaar gelegenheid om deel te nemen aan dit herdenkingsmoment.

Inmiddels is het wereldwijd alweer twintig jaar een begrip, Wereldlichtjesdag. Toch was er in Valkenswaard nog geen aandacht voor deze dag. Daar moest verandering in komen, vonden Tamara Schrijvers en Ester van den Hoek. ,,De bedoeling is dat wereldwijd om 19.00 uur, lokale tijd, kaarsen worden gebrand voor de overleden kinderen. Doordat we in verschillende tijdzones leven is het idee dat er iedere dag ergens op de wereld kaarsen worden aangestoken. De leeftijd van het kind is niet van belang. Ook iemand van 38 kan iemands kind zijn", legt Schrijvers uit.

Samen met Van den Hoek besloot ze het herdenkingsmoment op touw te zetten. ,,Vaak worden de herdenkingen op begraafplaatsen gehouden. Dat was in Valkenswaard echter lastig en bovendien ben je afhankelijk van het weer."

Daarom besloot het duo de herdenking te houden in het zaaltje van de Mariakerk aan de Warande. ,,De diaken van de parochie wees mij op het feit dat niet iedereen katholiek is, vandaar dat we niet in de kerk zelf herdenken, maar in de zaal ernaast", legt Schrijvers uit.

De herdenking moet laagdrempelig blijven, stellen de dames. ,,Dit is de eerste keer, we houden het dus klein", legt Van den Hoek uit. ,,Voor de mensen die het fijn vinden, noemen we de namen van de overleden kinderen, en lezen we enkele teksten voor. Het moet vooral niet te zwaar zijn, maar vooral een mooi moment van samenzijn zijn." Schrijvers: ,,Even een lichtpuntje in de donkere dagen."

Aanmelden kan, maar is niet verplicht: wereldlichtjesdag.nl.