Volledig scherm
© Thinkstock

Fiod vermoedt miljoenenfraude bij faillissement Oirschots bedrijf van Waalrese ondernemer

OIRSCHOT/WAALRE - De Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (Fiod) doet onderzoek naar het faillissement van het Oirschotse bouwbedrijf CT-Plus van een Waalrese ondernemer die al eerder in opspraak raakte. 

Curator Floris Dix schrijft in zijn laatste verslag over de afwikkeling van het faillissement van CT-Plus dat hij op verzoek van het Openbaar Ministerie informatie heeft verstrekt voor het strafrechtelijk onderzoek. 

Waar het onderzoek zich precies op richt en wie verdachte is, is niet duidelijk. De curator weet het niet en bij het Openbaar Ministerie kon afgelopen dagen niemand die vragen beantwoorden. 

Administratie niet op orde

Voor de curator staat wel vast dat wanbeleid oorzaak is geweest van het faillissement van het bedrijf. Onder andere op basis van onderzoek door een forensisch accountant komt Dix tot de conclusie dat de administratie niet op orde was. De Waalrese eigenaar is daarom persoonlijk aansprakelijk voor het totale tekort dat is opgelopen tot 10,4 miljoen euro, meent de curator.  

Met ongeveer vijftig man personeel werkte CT-Plus onder meer voor gemeenten en waterschappen aan installaties voor rioolwater en oppervlaktewater. Het bedrijf ging in 2018 failliet. 

Hypotheekfraude 

De eigenaar legde destijds de schuld bij groeistuipen en grote klanten die niet betaalden. Banken en investeerders vonden CT-Plus niet interessant genoeg om overeind te houden. De eigenaar ontkent dat hij schuldig is aan wanbeleid en wijst de aansprakelijkheid af. 

De veertigjarige ondernemer kwam eerder dit jaar in opspraak omdat de bank zijn riante landhuis in Waalre openbaar dreigde te verkopen op een executieveiling. De bank had ontdekt dat hij een vervalst arbeidscontract, valse werkgeversverklaring en neploonstrookjes had gebruikt om een hypotheek van ruim 9 ton te krijgen. 

Voor hypotheekfraude staat in mei  een strafzaak tegen de Waalrenaar gepland.