Dominee Ferdinand Borger (l) en diaken Bas Leijtens (r) In de Agnus Dei-kerk.
Volledig scherm
Dominee Ferdinand Borger (l) en diaken Bas Leijtens (r) In de Agnus Dei-kerk. © Jean Pierre Reijnen/DCI Media

Geen mis of dienst, maar de kerk blijft open in Waalre

WAALRE - Kerken sluiten ook hun deuren, maar in Waalre en in groot-Valkenswaard zijn er alternatieven bedacht om in contact te blijven.

Zelfs toen de pest heerste kwam het nooit voor: op zondag geen viering of dienst in de kerk. Maar nu, zeshonderd jaar later, de tijd waarin het Covid-19 virus zich als een olievlek over de wereld aan het verspreiden is, werd er deze zondag nauwelijks ‘gekerkt’. Net zo min als de fandag van Wie is de Mol? doorgaat, en het voetbal.

Alternatieve bijeenkomsten

De godshuizen in Waalre en in groot-Valkenswaard sluiten echter niet zo maar hun deuren. Hoewel de Nederlandse bisschoppen en de landelijke kerken een streep hebben gezet door alle vieringen voor de komende weken, zijn door de rooms-katholieke en de protestantse kerk alternatieve bijeenkomsten bedacht.

Ontmoeting

Dominee Ferdinand Borger: ,,We volgen natuurlijk het overheidsbeleid, maar juist in tijden van crisis is het belangrijk om als kerk een ruimte voor bezinning en ontmoeting te zijn.” Daarom is de Agnus Dei-kerk in Waalre wel gewoon open op de tijden dat er normaal een dienst zou zijn. En er wordt koffie en thee geschonken, zodat de mensen, die anders ook zouden komen, met elkaar in gesprek kunnen (blijven). Gisterochtend zijn er twintig mensen afgekomen op die koffie en konden zij een, door de dominee geschreven, korte tekst ter overdenking lezen. Een uitdaging voor de predikant, die voor deze gelegenheid een kortere, column­achtige en minder exegetische tekst had bedacht. Maar het werd gewaardeerd door zijn gemeente.

Kaarsje

Ook diaken Bas Leijtens van de katholieke kerken hoopt dat ‘zijn’ gebedshuizen een plek van bemoediging blijven. Daarom zijn ook deze kerken op de tijdstippen van de Heilige Mis geopend voor stil gebed. Gisterochtend was hij, net als de andere priesters, in de kerk aanwezig. ,,Veel parochianen hadden eerst op tv naar de mis gekeken en kwamen daarna in hun eigen kerk een kaarsje aansteken. Wij werden aangesproken door de parochieleden, die blij waren ons te zien. Keurig op gepaste afstand, overigens.”

De pastores en dominee zijn er voor de mensen. Borger: ,,Het is een tijd van bezinning en deze biedt nieuwe kansen. En na de stikstof -de klimaat- en deze crisis komt er vast weer een volgende. We moeten er altijd voor zorgen om in gesprek te blijven met de mensen.”