Peggy en Hein Hezemans op het terrein waar de weverij en wasserij stonden.
Volledig scherm
Peggy en Hein Hezemans op het terrein waar de weverij en wasserij stonden. © DCI media

Gemeente Waalre wijst verzoek om naam Hezemansplantsoen op Brabantia-terrein af

AALST - Een verzoek om het stukje grond bij de Eindhovenseweg in Aalst de naam Hezemansplantsoen te geven, is afgewezen door de gemeente Waalre. Het idee kwam van Peggy Hezemans, telg uit de weverij- en wasserijfamilie.

De linnenweverij en wasserij van de familie Hezemans. Met rechts het trapgevelhuis.
Volledig scherm
De linnenweverij en wasserij van de familie Hezemans. Met rechts het trapgevelhuis. © privebezit familie Hezemans

De monumentale beuk en kastanje aan de Eindhovenseweg in Aalst zijn de enige overgebleven stille getuigen van de voormalige linnenweverij en wasserij van de firma Hezemans & Zonen, die daar sinds 1863 was gevestigd. Daarnaast stond het woonhuis van Piet Hezemans die de weverij had. Zijn broer Hein bezat de wasserij.

,,Op het adres Eindhovenseweg 100 stond het woonhuis van mijn grootouders, Piet en Rie Hezemans-Vriesekoop. Het was een typerend trapgevelhuis", zegt kleindochter Peggy Hezemans uit Helmond.

De fabriek stond er ruim honderd jaar. ,,Totdat de textielindustrie het moeilijk begon te krijgen in de jaren 70 van de vorige eeuw. Op dit stuk grond is de nieuwe wijk Brabantia gebouwd. Maar er is geen enkele verwijzing gemaakt naar de weverij van Hezemans", constateert ze.

Om haar grootouders en de geschiedenis van het weven van linnen in Aalst te eren, heeft ze de gemeente Waalre verzocht het stuk je grond met de bomen om te dopen tot Hezemansplantsoen. De bomen, die op de lijst van monumentale bomen staan, zijn namelijk geplant door haar opa Piet Hezemans en oma Rie zelf.

Lees verder onder de foto.

Het trapgevelhuis op Eindhovenseweg 100 met de beuk en kastanje. De foto is gemaakt in 1982.
Volledig scherm
Het trapgevelhuis op Eindhovenseweg 100 met de beuk en kastanje. De foto is gemaakt in 1982. © Leeuwen, Wies van, collectie BHIC

Sonnet

Het huis en de bomen hebben zelfs tot enkele creatieve uitingen geleid binnen de familie. Zo maakte Peggy er een schilderij van, en haar neef Peter Smulders (zoon van een dochter van opa Piet) schreef er een sonnet over, met de titel De beuk en de paardenkastanje.

Het gezin Hezemans-Vriesekoop. Staand achter: pa Piet en ma Rie, zittend helemaal vooraan: Hein (vader van Peggy).
Volledig scherm
Het gezin Hezemans-Vriesekoop. Staand achter: pa Piet en ma Rie, zittend helemaal vooraan: Hein (vader van Peggy). © privecollectie fam Hezemans

In een brief aan de gemeente schreef Peggy Hezemans: 'Ik vind het vreemd dat er in de nieuwe woonwijk Brabantia niet verwezen wordt naar de historie van weven en linnenproductie op deze plek. Er zijn alleen straatnamen te vinden die verwijzen naar de productie bij Brabantia.”

De gemeente heeft het verzoek vooralsnog afgewezen, en zegt geen beleid te hebben voor het toekennen van namen van familieleden. Wel worden 'alleen overleden personen benoemd, die een aanzienlijke rol hebben gespeeld voor de gemeente'.

Hoewel de gemeente laat weten dat er wat commissieleden naar zullen kijken en er op terug zullen komen, heeft Hezemans weinig vertrouwen in een gunstige beslissing. Want in de brief wordt gesteld dat de gemeente 'op dit moment geen speciale aanleiding ziet' om op die plek een nieuwe straat of plein te benoemen. Ze noemt de reactie teleurstellend.

'Onbegrijpelijk'

Teleurstelling was er ook bij Hein Hezemans, vader van Peggy en zoon van Piet. Hij groeide op in het trapgevelhuis naast de linnenfabriek en draagt het initiatief van zijn dochter een warm hart toe. ,,Onbegrijpelijk", vindt hij de reactie van de gemeente.

Peggy Hezemans hoopt toch nog op een positieve beslissing. ,,Hezemans heeft er meer dan honderd jaar gestaan. Nu staat er die hele Brabantia nieuwbouwwijk en we denken dat veel mensen de historie niet kennen."

Nadat de fabriek werd gesloten, is de naam Hezemans door familie voortgezet als handelsfirma in textiel.