Volledig scherm
PREMIUM
Solexrijders in de natuur. © Igor Vermeer/rofra

Groen en Heem: Solexritjes in de natuur moeten aan banden

VALKENSWAARD/HEEZE-LEENDE - Milieu-organisatie Groen en Heem Valkenswaard e.o. vindt dat er een einde moet komen aan gemotoriseerd verkeer in natuurgebieden. Met name moet het afgelopen zijn met bedrijven die aan recreanten uitstapjes aanbieden waarbij met snorfietsen en solexen tochten door de onder meer de natuur worden gemaakt, zo vindt Groen en Heem. Onlangs stuurde de vereniging een brief naar de gemeenten Valkenswaard en Heeze-Leende waarin wordt gevraagd om maatregelen te nemen.

Het gaat Groen en Heem concreet om de natuurgebieden die behoren tot het beschermde Natura 2000netwerk: het Leenderbos, Groote Heide en De Plateaux, waaronder ook het stiltegebied De Malpie. ,,De bal ligt nu bij de gemeenten”, vindt Lambert de Brouwer, voorzitter van Groen en Heem. ,,Zij moeten nu uiting geven aan de wettelijke zorgplicht die voor de natuurgebieden van toepassing is. Verder moeten de gemeenten erop toezien dat eventuele maatregelen ook worden gehandhaafd.”

  1. Plan Waalre: burgers zelf laten kiezen over vuurwerkvrije zones, maar hoe kan je dat handhaven?
    PREMIUM

    Plan Waalre: burgers zelf laten kiezen over vuurwerk­vrije zones, maar hoe kan je dat handhaven?

    WAALRE - Mag je in Waalre knallen tijdens Oud & Nieuw? Als het aan burgemeester Jan Brenninkmeijer ligt, gaan inwoners daar de komende jaarwisseling zelf over. Hij stelt voor om te experimenteren met ‘vrijwillig vuurwerkvrije zones’. In dat model kunnen burgers zelf aangeven of er binnen een gebied geknald mag worden. Brenninkmeijer erkent dat het lastig wordt om zo’n regel te handhaven.