Volledig scherm
Beeld van de GP Valkenswaard van vorig jaar. © BELGA

Groen licht voor GP Valkenswaard

VALKENSWAARD - De Grand Prix motorcross op het Eurocircuit in Valkenswaard gaat definitief door. Alle hobbels qua vergunningen zijn inmiddels weggewerkt.

De laatste beletsels voor de Grand Prix motorcross in Valkenswaard op 8 maart zijn weggenomen. De organisatie heeft formele goedkeuring van zowel de gemeente als de provincie en kan dus voluit door met de voorbereidingen.

Valkenswaard staat dit jaar als tweede cross op de WK-kalender. Over drie weken al komt de internationale top naar het Eurocircuit. Toch hing er nog een zweem van onzekerheid rond het evenement. De organisatie moest onder meer nog definitief groen licht krijgen van de gemeente in de vorm van een evenementenvergunning. Die was in januari weliswaar verleend, maar onder voorwaarden. Zo moest er nog een uitgewerkt verkeersplan worden ingediend en er moest formele toestemming van de gemeente Bergeijk en de provincie zijn voor het gebruik van een parkeerterrein. Aan beide verzoeken is inmiddels voldaan, zo maakte de gemeente gisteravond bekend.

Ergernis

Eerder liet het Valkenswaardse college ergernis doorklinken over de handelwijze van de GP-organisatie, die zich volgens de gemeente opnieuw niet hield aan vergunningstermijnen en -deadlines. ,,Er is ons veel aan gelegen om de Grand Prix mogelijk te maken", zei Valkenswaards burgemeester Anton Ederveen donderdagavond. ,,Maar het telkens oprekken van de termijnen kost veel ambtelijke inzet en flexibiliteit. Deze organisatie heeft vele jaren ervaring met dit evenement. Waarom moet het telkens zo laat? Dat leidt weleens tot verzuchting ja.”

Naast de gemeentelijke evenementenvergunning moest ook de provincie nog goedkeuring verlenen. Door de recente stikstofuitspraak hebben de verenigingen die gebruik maken van Eurocircuit voortaan een natuurvergunning nodig. Daar ligt inmiddels een aanvraag voor bij de provincie. Daarmee is er zicht op legalisatie, zoals dat heet, wordt er voorlopig niet gehandhaafd en kan de Grote Prijs motorcross dus gewoon doorgaan.