Volledig scherm
PREMIUM
De Markt in Valkenswaard anno 1920. © Heemkundekring Weerderheem

Het veranderende dorpshart: Kiosk was ooit beeldbepaler in Valkenswaard

ZomerserieVALKENSWAARD - Nabij het drukste kruispunt in Valkenswaard (Leenderweg/Eindhovenseweg) was tot midden vorige eeuw een muziekkiosk beeldbepalend. Bij een ingrijpende reconstructie verdween de muziektent. Binnenkort gaat de Markt weer op de schop. Met opnieuw een kiosk?

Het meest karakteristieke stukje Valkenswaard is de Kleine Markt. Bijna alle gebouwen hebben een specifieke status: rijks- of gemeentelijk monument dan wel waardevol gemeentelijk object. Tot 1955 was een kiosk op de hoek Leenderweg-Eindhovenseweg beeldbepalend. De eerste al in 1881. Negen jaar later werd het vernieuwd (zie oude foto). 

  1. Plan Waalre: burgers zelf laten kiezen over vuurwerkvrije zones, maar hoe kan je dat handhaven?
    PREMIUM

    Plan Waalre: burgers zelf laten kiezen over vuurwerk­vrije zones, maar hoe kan je dat handhaven?

    WAALRE - Mag je in Waalre knallen tijdens Oud & Nieuw? Als het aan burgemeester Jan Brenninkmeijer ligt, gaan inwoners daar de komende jaarwisseling zelf over. Hij stelt voor om te experimenteren met ‘vrijwillig vuurwerkvrije zones’. In dat model kunnen burgers zelf aangeven of er binnen een gebied geknald mag worden. Brenninkmeijer erkent dat het lastig wordt om zo’n regel te handhaven.