Omdat het lekker weer wordt maar alle evenementen zijn afgelast, maken veel mensen een boswandeling bij de Hut van Mie Pils in Waalre. Wendy van Leeuwen en Robert van Leeuwen (foto) testen hun nieuwe fietsen.
Volledig scherm
Omdat het lekker weer wordt maar alle evenementen zijn afgelast, maken veel mensen een boswandeling bij de Hut van Mie Pils in Waalre. Wendy van Leeuwen en Robert van Leeuwen (foto) testen hun nieuwe fietsen. © foto Jean Pierre Reijnen/DCI Media

In het bos ben je nog welkom

WAALRE - De combinatie van lekker weer, het coronavirus en het dringende advies sociale contacten te mijden zorgde voor drukte in de Waalrese bossen.

Waar het in de Eindhovense binnenstad zoeken is naar een open café, is het bij de Hut van Mie Pils, verscholen in de bossen rond Waalre, dit weekend business as usual.

Het zandpad staat vol met auto’s, verspreid over het café zitten groepjes wielrenners en wandelaars achter een kop koffie of speciaalbiertje. Een barman sluit net een nieuwe fust aan en een meisje loopt langs met een bestelling richting het goedgevulde terras. ,,We hebben het net zo druk als anders”, vertelt een medewerker.

Dat volle terras verbaasde ook Robbert en Wendy van Leeuwen uit Eindhoven. ,,We merken sowieso dat het nu drukker is in het bos dan anders.”

Op slot

Nu de stad langzaam op slot gaat en alle activiteiten worden afgelast, lijkt een bezoekje aan de natuur voor velen een geschikt en vooral veilig alternatief. Hun identieke fietsen glimmen in het zonnetje, dat zich zowel zaterdag als zondagmiddag volop liet zien. Wendy van Leeuwen: ,,Gisteravond hebben we ze binnengekregen dus dan moeten we ze natuurlijk meteen testen.”

Ze verwachten dat de komende tijd nog veel fietstochten volgen. ,,Eigenlijk zouden we volgend weekend op vakantie naar Frankrijk gaan, maar we zien steeds meer landen hun grenzen sluiten.”

Ook als er geen reisbeperkingen komen, twijfelen ze of het wel verstandig is. Robbert van Leeuwen: ,,Je wilt niet in een spookstad stranden in het buitenland. Ik ben bang dat het volgende week gewoon weer fietsen wordt.”

Takken

Iets verderop rondom het Meeuwven worden driftig takken verzameld. Eigenlijk hadden de jeugdige huttenbouwers nu dansles bij dansschool Butterfly of voetbal- of hockeytraining bij DVS, maar tot eind maart zijn alle trainingen afgelast.

Hun kinderen de hele dag binnenhouden, zagen de Waalrese moeders Angelique Dekkers en Sarah van Driel niet zitten. ,,Het zonnetje schijnt en ze hebben al lang genoeg binnen gezeten.”

Vanmiddag hebben ze met twaalf ouders en evenveel kinderen afgesproken op de Hutdijk. ,,Alleen een ouder is even naar huis omdat zijn zoontje in het water is gevallen.”

Een moeder ziet op haar werk in het Elkerliek Ziekenhuis met eigen ogen hoe corona Brabant in een greep krijgt. Ook haar afdeling, fysiotherapie, is al voor de helft ingericht voor coronapatiënten.

Snottebel

Toevallig hadden de Waalrese kinderen onlangs een schoolproject over ziek-zijn. Een jongen demonstreert hoe je niezen in je elleboog cool maakt door het te combineren met een dab. Alleen voor hun neus snuiten is nog geen coole dansmove geleerd, blijkt even later. ,,Mama, ik heb een snottebel.”