Volledig scherm
Janneke is met haar vriend Ben Matulessy op reis door Australië. © Privécollectie Janneke Bots

Janneke uit Valkenswaard brengt carnaval naar Sydney: ‘Lastig dat je niet naar huis kunt voor een feestje’

VALKENSWAARD/SYDNEY - Nog even en het grootste volksfeest van Brabant barst weer los: Carnaval. Zo goed als iedereen heeft de datums al in zijn agenda gemarkeerd, de pakken zijn besteld en de krakers worden al uit het hoofd geleerd. Maar wat als je het feest moet missen omdat je in het buitenland zit? Geen probleem, dacht Janneke Bots uit Valkenswaard, dan moet je het gewoon daar vieren!

Janneke Bots reist momenteel met haar vriend door Australië. Ze maakt met een camper een roadtrip door dat land. Een mooie reis, maar daar zijn betekent wel dat ze deze keer niet in Brabant kan zijn om carnaval te vieren. ,,Ik werk bij Dutchies Travel, een reisbureau, en sommigen van ons team komen uit Limburg en Brabant en als je zo ver van huis bent is het soms lastig dat je niet zomaar naar huis kunt voor een feestje.”

En wat doe je als je er niet bij kan zijn? Dan organiseer je zelf een mooi feest. Twee kroegen, de Sidebar in Sydney en Red Eye Bar in Melbourne, staan op 1 maart helemaal in het teken van het Brabantse feest. ,,Eigenlijk was er geen overtuiging nodig! In beide kroegen hebben we op 1 jan jongstleden een afterparty georganiseerd na de nieuwjaarsduik en dat was een groot succes. Dat waren goede avonden voor de uitbaters dus zij waren meteen enthousiast om weer een feest te houden. Ze zeiden dat ze Nederlanders fijne gasten vinden. Goed humeur, nooit gedoe, goed gemanierd.”

Polonaise!

Het wordt geen standaardcarnavalsfeest, hoe kan het ook anders. ,,We proberen er een mix van te maken van Brabants en Limburgs carnaval, maar het zal niet zo traditioneel worden als in NL waar je o.a. optochten, verenigingen en een raad van 11 hebt.” De kroegen waar het feest losbarst worden versierd met gele, rode en groene versieringen en Nederlandse DJ's komen muziek draaien. ,,En Nederlanders lopen de polonaise! Het animo is groot, dus het belooft een groot feest te worden.”

Dat betekent niet dat het feestje alleen voor Nederlanders is. ,,Later op de avond zal langzamerhand worden overgeschakeld naar internationale muziek zodat ook anderen ervan kunnen genieten.”

Friet en stamppot

Ook tijdens de afterparty van de Nieuwjaarsduiken waren ook al mensen uit verschillende landen aanwezig. ,,Ze zagen op het strand al wat voor goede sfeer daar hing en mensen vervolgens meegingen naar de afterparty. Daar werden Nederlandse snacks geserveerd en vooral die vonden gretig aftrek bij buitenlanders. We hadden stamppot, friet speciaal, frikandel speciaal. 

Volledig scherm
Afterparty na de nieuwjaarsduiken in Australië. © Dutchies Travel