Volledig scherm
De grote optocht van Valkenswaard (Striepersgat) krijgt dit jaar de jeugdoptocht in het voorprogramma. © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Jeugdoptocht Valkenswaard niet meer op de treurige dinsdag

VALKENSWAARD - De jeugdoptocht in Valkenswaard verhuist van de dinsdag naar de zondag, in de hoop dat er dan meer publiek op af komt. 

Bij de optochtcommissie leefde al langer de wens om de jongerenstoet te verplaatsen naar de zondagmiddag. ,,Op dinsdag loopt carnaval tegen het einde”, zegt voorzitter Ben Visser. ,,De jeugdoptocht was vaak een treurig geheel op die dag, met alleen de ouders van de deelnemers en enkele verenigingen langs de kant.” 

Binnen de carnavalsorganisatie zijn ze niet over een nacht ijs gegaan. ,,We zijn er drie jaar mee bezig geweest. Het was moeilijk om het allemaal in te passen. Voor sommigen was het even wennen. Ze vroegen zich ook af: wat is er dan nog op de dinsdag in Valkenswaard te beleven?”

Quote

Op zondag hebben ze wel de kans om met hun ouders langs de kant te staan en zien ze hoe leuk het is als er zoveel mensen staan te kijken. We hopen op het zwaan-kleef-aan-ef­fect.

Ben Visser, Voorzitter optochtcommissie Valkenswaard

De jonge deelnemers zijn zondag 23 februari het voorprogramma van de grote Striepersgatse optocht, die aansluitend plaatsvindt. ,,We hopen natuurlijk dat mensen eerder naar de optocht komen”, zegt Visser. ,,De jeugd krijgt dan meer publiek. Daarmee krijgt hun optocht meer uitstraling.”

De laatste jaren kon de jeugdoptocht volgens Visser rekenen op ongeveer 150 deelnemers, verdeeld over 7 tot 15 groepen. De voorzitter hoopt dat verhuizing naar de zondag een positieve impuls geeft aan het jongerenevenement. ,,Veel kinderen hebben de jeugdoptocht nooit gezien omdat ze op dinsdag al weg zijn, op vakantie. Op zondag hebben ze wel de kans om met hun ouders langs de kant te staan en zien ze hoe leuk het is als er zoveel mensen staan te kijken. Daardoor willen ze de volgende keer misschien ook wel zelf mee doen. We hopen op het zwaan-kleef-aan-effect.”  

De jeugdoptocht begint op carnavalszondag om 13.44 uur, de grote optocht om 14.33 uur. De start is op de Markt in Valkenswaard.