Sponsortocht voor Transnistrië rondom Dommelen: Hermien Smits (links) en Toos Linsen
Volledig scherm
Sponsortocht voor Transnistrië rondom Dommelen: Hermien Smits (links) en Toos Linsen © Karin van Berkel

Kapelletjestocht voor Transnistrië rondom Dommelen

VALKENSWAARD - Haar tochten voor het goede doel gaan dit jaar niet door, maar toch gaat Hermien Smits op pelgrimstocht voor Transnistrië, een vrijwel vergeten land.

Op stevige wandelschoenen, met in haar rugzak proviand en een stuk of tien kaarsjes, gaat Hermien Smits-Staals zaterdag de stilte ervaren. Op een door haarzelf uitgezette kapelletjesroute, waarbij de Mariakapel Brouwersbos zowel start- als finish is, loopt de Dommelse een sponsortocht voor Stichting Hulp Moldavië Transnistrië.

Echtgenoot Gijs volgt haar per fiets en zal samen met zijn vrouw, die op de dag van deze veertig kilometerlange pelgrimage jarig is, bij elke kapel een kaarsje aansteken.

De tocht voert naar de Zeelberg, Achelse Kluis, Schaft, Borkel, en via Bergeijk en Riethoven weer naar Dommelen. Nu is veertig kilometer wandelen op een dag geen topprestatie, sterker nog, dat doet Smits- Staals wel vaker: ,,Ik heb sinds tien jaar de gewoonte om eenmaal per jaar een sponsortocht te lopen. Vanuit de Bisschoppelijke Vastenactie is dat de vierdaagse pelgrimstocht die bekend is onder de naam ‘Klooster klunen’. Ik vind dat een mooie manier om met mensen verbonden te zijn. Bezinning, goede gesprekken, genieten van een mooie omgeving en geld inzamelen voor het goede doel is de intentie van deze tocht.”

Tragische en shockerende beelden

Quote

Er zijn ook oorlogen en conflicten in de wereld waar we weinig over horen, zoals die in Transnis­trië

Hermien Smits

Maar ja, dit jaar gaat de bedevaart niet door, net zomin als de Handelse processie, waar Smits-Staals ook ieder jaar aan deelneemt. Tijdens één van die omgangen naar OLV van Handel, ontmoette ze Toos Linsen-Rijk uit Aalst. Ze kletsten heel wat af, ook over de stichting waar Linsen- Rijk secretaris van is. ,,Omdat de media er veel aandacht aan schenken, zijn we op de hoogte van de situatie in Syrië, Irak en Afghanistan. Daar zijn westerse troepen actief en maken de tragische en shockerende beelden ons betrokken bij het conflict. Maar er zijn ook oorlogen en conflicten in de wereld waar we weinig over horen, zoals die in Transnistrië.”

Kuifje

Het klinkt als een plaats waar Kuifje op een van zijn reizen heen had kunnen gaan, maar de Moldavische regio Transnistrië, die in het westen begrensd wordt door Roemenië en voor de rest door Oekraïne, grenst bijna aan de Europese Unie.

De stichting zorgt voor 65 gezinnen. Zij ontvangen voedselpakketten en medische hulp, maar ook een grasmaaier of hulp bij renovatie van een school. De allerarmsten krijgen individuele ondersteuning en ook kinderen in gevangenissen en kindertehuizen worden niet vergeten. ,,Mijn geplande tochten gaan dit jaar niet door en ook mijn verjaardag kan ik niet vieren. We hebben eigenlijk altijd wel excuses en redenen om dingen níet te doen, maar het kriebelde wel bij mij. Ik besloot de Stichting van Toos te steunen.” Smit-Staals houdt dus een sponsortocht voor Transnistrië. In haar eentje. 

Meelopen kan niet, maar sponsoren wel: NL39RABO0172 9324 08, vermeld dan Sponsortocht 2020.