Volledig scherm
© Guus Schoonewille

Komt er een einde aan zelf vuurwerk afsteken in Waalre?

WAALRE - Vuurwerk mag rondom de jaarwisseling in Waalre niet meer overal en door iedereen worden afgestoken. In plaats daarvan moet op een centrale plek in de gemeente een professionele vuurwerkshow komen. Dat vindt 46 procent van de Waalrenaren die meededen aan een onderzoek naar nieuw vuurwerkbeleid.

Een derde van de 411 respondenten vindt dat er niets hoeft te veranderen en dat het afsteken van vuurwerk moet kunnen zoals het al jaren gaat. Een op de zes wil liever geen geknal met Oud en Nieuw en hoopt op een vuurwerkverbod. Als de raad over twee weken groen licht geeft, gaat de gemeente de komende maanden werken aan een voorstel voor nieuw vuurwerkbeleid.

Meningen verdeeld

De gemeenteraad vroeg in september het college te bekijken welke mogelijkheden voor een vuurwerkverbod er zijn en hoeveel dat kost. In oktober is daarom een enquête - verdeeld over alle leeftijdscategorieën en buurten in Aalst en Waalre - verstuurd naar 751 deelnemers van het inwonerspanel. Ruim de helft beantwoordde de vragen. Eerder werkten 215 Waalrenaren ook mee aan een ED-enquête over vuurwerk: 56 procent was voor een vuurwerkverbod, 41 procent tegen. Over een centrale vuurwerkshow waren de meningen nog meer verdeeld: 47 procent was daar positief over, 44 procent negatief.

De enquête-uitkomsten zijn niet heilig bij het opstellen van het nieuwe voorstel. Er wordt ook extern advies ingewonnen, gekeken naar de klachten van de afgelopen jaren en rekening gehouden met de kosten en hoe goed een eventueel verbod te handhaven is.

Weinig klachten, 1250 euro schade

De afgelopen jaren werd rondom de jaarwisseling amper geklaagd over vuurwerk. Dit keer ontvingen gemeente en politie twee klachten. In 2016 waren dat er zes, in 2017 twee. De schade aan gemeente-eigendommen bedroeg dit keer 1250 euro. Dat was in 2016-2017 en 2017-2018 respectievelijk 2660 en 3240 euro.