Volledig scherm
Foto ter illustratie © Thinkstock

Lokaal Sportakkoord: Sporten voor elke Waalrenaar

WAALRE - Het vorig jaar begonnen Waalrese Sportcafé kreeg deze week een vervolg. Doel: een start maken om tot een akkoord te komen dat er op is gericht om sporten leuk en toegankelijk te maken voor Waalrenaren, jong en oud.

Vorig jaar stond het eerste Waalrese Sportcafé, waarvoor alle sportclubs in Waalre waren uitgenodigd, in het teken van het kennismaken met elkaar. Het vervolg was er woensdagavond. Nu ging het vooral over het voorbereiden van een akkoord dat er op gericht is sport zó leuk en toegankelijk te maken dat álle Waalrenaren in álle levensfasen mee kunnen doen.

Elke sportclub in het dorp kan meedenken. Om dit proces te begeleiden, is de gemeente van plan een sportformateur in de arm te nemen. Tijdens het Sportcafé presenteerde Mirjam van Moll, als aankomend formateur, het proces in aanloop naar wat een Waalres Sportakkoord moet worden.

Van Moll is regiocoördinator bij Stichting Sportservice Noord-Brabant en als procesbegeleider onder meer actief bij thema's die vooral betrekking hebben op sport en sporten. Deelnemen aan sport betekent vaak deelnemen aan de maatschappij. Sportclubs, scholen en gemeenten zijn organisaties die dit mogelijk maken. Zij spelen een cruciale rol in het creëren van (sportieve) ontmoetingsplekken voor allerlei mensen van alle leeftijden.

,,Het begint altijd bij de jeugd", zo sprak wethouder Alexander van Holstein. Hij stond tussen, onder meer, vertegenwoordigers van de Waalrese voetbalclubs, de hockey-, handbal en badmintonverenigingen en de kano- en jeu de boules club, die ook andere generaties sportief plezier brengen.

Er werd gesproken over het tekort aan trapveldjes voor de jeugd in de wijk Ekenrooi en over het herinvoeren van schoolzwemmen, maar ook over bestuurlijk samenwerken en wat je daarvoor moet doen. Of laten.

Fuseren

Ook blijkt het vinden van gekwalificeerde gediplomeerde trainers lastig, net als het bespreekbaar maken van het fuseren van de hele kleine verenigingen. En ook de opkomst van urban sports gaat in Waalre niet onopgemerkt voorbij. Sport blijkt in ieder geval een belangrijk thema in de gemeente en alle aanwezigen voelden wel iets voor een lokaal sportakkoord, waarin zij samenwerken. ,,Want het wordt niets als er maar drie clubs meedoen", vond Paul Lavrijssen van RKVV Waalre.

Op 27 november staat de startbijeenkomst gepland en inhoudelijk gaan alle partijen in februari aan de slag. Het is de bedoeling dat er voor 8 april een Lokaal Sportakkoord is, zodat de aanvraag voor een uitvoeringsbudget dan ook de deur uit kan.