Volledig scherm
Nellie Claessen bij het graf van Dick van Toor, ze is de nieuwe consul Oorlogsgravenstichting. © foto Jean Pierre Reijnen/fotomeulenhof

Nellie Claessen uit Waalre waakt over Dick, Leo, Jan en Gerrit

WAALRE- Nellie Claessen-van de Langenberg is sinds 29 januari de Consul der Nederlandse Oorlogsgraven in Waalre.

De 50.000 Nederlandse oorlogsgraven liggen verspreid over meer dan 50 landen in de wereld en de erevelden worden, in samenwerking met lokale overheden en zusterorganisaties, in de betreffende landen onderhouden. In ons land bekommert de Oorlogsgravenstichting zich over ongeveer 7.000 Nederlandse graven. De consuls, er zijn er zo’n 350, hebben een belangrijke signaalfunctie bij het beheer en het onderhoud van de oorlogsgraven in hun gemeente.

De net benoemde honorair medewerker uit Waalre moet nog even wennen aan haar titel, maar is vastbesloten de vier geallieerde oorlogsgraven de aandacht te geven die zij verdienen. Over de staat van de graven van Dick van Toor, Leo Theunissen, Jan Groels en Gerrit Schoenmakers zal zij jaarlijks rapporteren aan de Stichting.

Opvolgster

Toen Evert Meijs haar een half jaar geleden vertelde dat hij er na achttien jaar mee ging stoppen en in haar zijn opvolgster zag, hoefde de voormalig doktersassistente niet lang na te denken. ,,Ik heb affiniteit met de Tweede Wereldoorlog. Dat komt mede doordat mijn echtgenoot secretaris is van de stichting herdenking Brabants Gesneuvelden, maar ook omdat ik sinds een jaar de beheerder ben van de oude Willibrorduskerk, de herdenkingskapel voor de gevallenen van Noord-Brabant.”

Claessen, die altijd al wég was van het rijksmonumentale kerkje, vindt het heerlijk om zaken voor mensen te regelen. ,,Met name het treffen van de voorbereidingen voor het burgerlijk huwelijk vind ik geweldig. Ik mag veel, hoewel dat natuurlijk wel binnen bepaalde kaders is. Hoewel ik niet praktiserend katholiek ben, ben ik nog nooit zo vaak in de kerk geweest als in het afgelopen jaar.”

Ook uitvaartdiensten bereidt Claessen voor en als een soort misdienaar assisteert zij de diaken in zijn voorbereidingen bij deze plechtigheid. Dit alles overigens geheel op vrijwillige basis.

Toen Claessen te kennen gaf graag de rol van Consul op zich te willen nemen, bleek haar Curriculum Vitae meer dan in orde. Als lokaal vertegenwoordiger van de Oorlogsgravenstichting in de gemeente Waalre, en daarmee verantwoordelijk voor de in- en externe contacten met betrekking tot het onderhoud van de oorlogsgraven, ziet Claessen voor zichzelf een belangrijke taak weggelegd: ,,Ik ga meer bekendheid geven aan het werk van de Stichting. Ik wil de verhalen van de mannen in ‘onze’ oorlogsgraven vertellen. Ik geef al geregeld rondleidingen en zou ook graag lezingen willen geven over de geschiedenis van de in Waalre begraven militairen. Het liefst natuurlijk in het Willibrorduskerkje.”