Volledig scherm
De ochtendzon over het Gat van Waalre, waar het bovendien barst van de vogels. © Lou Megens

Niet iederéén is tegen paviljoen bij De Meeris

WAALRE - Veel buurtbewoners behoren tot de zwijgende meerderheid en zijn niet tegen horeca bij waterplas De Meeris in Waalre.

De mogelijke komst van een natuurbevingscentrum annex horecagelegenheid aan waterplas De Meeris houdt de gemoederen van omwonenden al een tijdje bezig. Werden er enkele maanden geleden zestig handtekeningen opgehaald om de bouw ervan tegen te gaan; er zijn ook voldoende buurtbewoners die geen enkel bezwaar hebben. Natuurbelevingscentrum Buiten van Ronald Brugmans, de eigenaar van zwem- en duikschool De Smient, is voorzien ten noorden van appartementencomplex De Meeris en is met name gericht op (dag)horeca voor fietsers en wandelaars.

Kop koffie

En wandelen is iets dat Rutger en Carla Gerrets-Dekkers graag doen. Het stel woont sinds de zomer van vorig jaar aan de Meercken en kijkt schuin uit over de waterplas. ,,We lopen er geregeld omheen; in ruim een half uur zijn we rond. We zouden het geweldig vinden wanneer we er een kop koffie zouden kunnen drinken.

Nu strijken we vaak neer op een van de bankjes om te genieten van wat er rondom allemaal gebeurt: zwemmen, varen met rubberbootjes en soms wordt er ook gesurft.” Heel mooi en gezellig, zo typeert het koppel hun nieuwe buurt, dat van hen heel parkachtig mag worden.

Drie auto's

En hoewel Gerrets het standpunt van de bezwaarmakers wel enigszins begrijpt, is hij van mening dat de appartementeneigenaren heel goed wisten waar zij aan begonnen toen zij er gingen wonen: het paviljoen maakte immers al voordat zij hun huis kochten deel uit van de Gebiedsvisie Waalre Noord. ,,In de weekenden is het in de buurt nu al hartstikke druk. Niet alleen met fietsers, maar ook automobilisten komen deze kant op. Veel mensen trekken de bossen en de natuur in en zij parkeren hun auto in de omliggende straten. Dat is best druk, maar ja, de mensen die hier wonen beschikken zelf ook al vaak over drie auto’s.” Overlast ervaart het echtpaar niet.

Andere buurtbewoners staan vrij neutraal in de kwestie. Zij vinden het prima wanneer Buiten er komt, omdat wandelaars en fietsers dan een mooie plek hebben om wat te drinken. Expliciet voorstander zijn ze echter ook niet. Wandelaars Hub en Ida van den Hurk, die ook in de omgeving wonen, hebben niets tegen de bouw van de horecagelegenheid; ze zouden het zelfs wel jammer vinden wanneer het níet door zou gaan. Ida: ,,Het lijkt ons wel gezellig om ’s zomers neer te strijken op een terras aan het water. ’s Winters trouwens ook.”

Dinsdag neemt de gemeenteraad een besluit over het bestemmingsplan Natuurbevingscentrum Buiten.

  1. Ben je als ‘exportbrabo’ nog wel welkom onder de rivieren?
    PREMIUM
    Carnaval 2020

    Ben je als ‘exportbra­bo’ nog wel welkom onder de rivieren?

    De een vindt het fantastisch, de ander verschrikkelijk: carnaval. Veel Brabanders en Limburgers die naar boven de rivieren ‘geëmigreerd’ zijn, blijven het toch elk jaar vieren. Zo ook verslaggevers Loudi Langelaan (25) en Bonne Kerstens (30). Ze wonen al jaren in Amsterdam, maar blijven in hun hart ‘twee meisjes uit het zuiden’. Hoe is het om elk jaar weer terug te gaan? Horen ze er nog wel bij?