Het gebied bij De Weegbree in Valkenswaard waar een groot deel van de nieuwe wijk Dommelkwartier gebouwd zou worden.
Volledig scherm
Het gebied bij De Weegbree in Valkenswaard waar een groot deel van de nieuwe wijk Dommelkwartier gebouwd zou worden. © Irene Wouters

Ontwikkelaar eist dat Valkenswaard duizenden documenten vrijgeeft over project Dommelkwartier

DEN BOSCH/VALKENSWAARD - Projectontwikkelaar Latoures/Lagis eist via de rechter dat de gemeente Valkenswaard documenten over het mislukte bouwproject Dommelkwartier openbaar maakt. 

De ontwikkelaar uit Waalre is al meer dan een jaar bezig om bepaalde stukken over de nooit gebouwde wijk Dommelkwartier van de gemeente te krijgen. Ze doet daarbij een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). Het gaat om een omvangrijk pakket aan informatie, met naar schatting duizenden e-mails van ambtenaren van de gemeente en correspondentie met de provincie.

De gemeente heeft inmiddels een deel van de gevraagde stukken toegezegd, maar Latoures/Lagis vindt dat het wel erg lang duurt voordat ze die krijgt. Bovendien wil de ontwikkelaar ook documenten ontvangen, die door de gemeente als ‘geheim’ worden betiteld. Daarnaast wil ze meer zicht krijgen op welke stukken er überhaupt allemaal zijn.   

Spoedzitting 

In een spoedzitting bij de rechter in Den Bosch vrijdag maakte Latoures/Lagis kenbaar dat ze niet veel langer kan wachten op de informatie. De civiele rechtszaak over het mislukte bouwproject, waarin de ontwikkelaar zo'n 15 miljoen euro claimt van de gemeente, staat dinsdag 10 maart weer op de rol. Het is belangrijk dat Latoures/Lagis de stukken voor die tijd heeft, betoogde advocaat Sanne Schipper van AKD.     

Juridisch adviseur van de gemeente, Marc Walta, gaf aan dat het veel tijd kostte om de documenten te verzamelen. Hij beloofde dat de toegezegde stukken binnen twee weken, dus uiterlijk 6 maart, bij de ontwikkelaar liggen. De advocaat van Latoures/Lagis wilde daarbij wel een stok achter de deur en vroeg de rechter een dwangsom op te leggen voor elke dag dat de gemeente na die datum niet over de brug komt met de informatie. 

De uitspraak volgt binnen twee weken.