Volledig scherm
Archiefbeeld van de oogstdag van de Lanz Bulldog Club in Dommelen uit 2010. © jurriaan balke

Oude tijden herleven bij historische oogstdag in Dommelen

DOMMELEN - Nabij het Eurocircuit in Dommelen wordt op zondag 4 augustus op een traditionele wijze graan geoogst op een terrein aan de Mgr. Smetsstraat.

De historische oogstdag is een initiatief van de Lanz Bulldog Club uit Zeelst-Veldhoven. Een groep hobbyisten waarvan de leden al bijna veertig jaar een passie met elkaar delen voor techniek en het tentoonstellen van historische landbouwattributen. Om zodoende ook oude ambachten in stand te houden. Vandaar ook dat er op deze dag een halve hectare tarwe geoogst en gedorst wordt op verschillende oude manieren. Zo wordt er handmatig geoogst alsmede met gebruikmaking van het paard en oude tractoren.

De naam van de Lanz Bulldog Club verwijst naar een type tractor dat ontwikkeld is door de Duitse fabrikant Lanz (Mannheim). Het bijzondere was dat de tractor een liggende, ééncilinder tweetakt motor had. Opvallend aan het uiterlijk van de Lanz-tractoren zijn de twee grote vliegwielen. Deze tractoren waren/zijn zeer geliefd vanwege de grote kracht, zijn eenvoud en de betrouwbaarheid. Maar vooral ook vanwege hun robuustheid.

Met onder meer deze machine herleven op 4 augustus oude tijden aan de Monseigneur Smetsstraat. De bezoekers kunnen er tussen 11.00 en 18.00 uur kennismaken met voorwerpen en gebruiken uit vroeger tijden. Er zijn demonstraties van oude tractoren, stationaire motoren én maai-, dors- en stoommachines. Het ‘wasvrouwke’ uit Zeelst laat zien hoe vroeger de was werd gedaan. In de middag kunnen kinderen ponyrijden.

Het demonstratieterrein ligt nabij de accommodatie van Fietscrossclub Lion d’Or aan de Mgr. Smetsstraat 41. De entree is gratis. Zie Facebookpagina van de Lanz Bulldog Club.