Volledig scherm
© Thinkstock

Plan Waalre: burger zelf vuurwerkvrije zones laten kiezen

WAALRE - In de straat wel of geen vuurwerk afsteken tijdens oud en nieuw? De gemeente Waalre vindt dat de bewoners  dat zelf zouden moeten kunnen beslissen. Daarom adviseert burgemeester Jan Brenninkmeijer om de komende jaarwisseling geen volledig vuurwerkverbod in te stellen, maar om te starten met ‘vrijwillig vuurwerkvrije zones’.

Buren moeten in het plan met elkaar beslissen of ze hun straten vuurwerkvrij willen houden tijdens de jaarwisseling. Hoe ze dat precies kunnen aangeven bij de gemeente is nog niet bekend.  ,,We hopen dat omwonenden zelf sociaal draagvlak kunnen vinden voor een vuurwerkvrije zone‘’, zegt burgemeester Brenninkmeijer. ,,Vergelijk het met een buurt-whatsapp waarin omwonden elkaar informeren over de veiligheid op straat.

In februari sprak het college van B&W met de Waalrese gemeenteraad af dat het onderzoek zou gaan doen naar nieuw vuurwerkbeleid. Er waren grofweg drie opties: alles bij het oude houden, een algeheel verbod of vuurwerkvrije zones.

Als de gemeenteraad besluit tot nieuw vuurwerkbeleid, adviseert Brenninkmeijer om voor de optie te gaan met vuurwerkvrije zones. Hij zegt dat er voor een algeheel verbod nog geen juridische gronden zijn.