Volledig scherm
He gemeentehuis van Waalre © ANP

Raad Waalre: minder vergaderen, meer naar buiten

WAALRE - De raadsleden van Waalre gaan hun best doen om beter zichtbaar te zijn in het dorp. Ze willen minder vaak vergaderen om zich zo vaker in het dorp te kunnen laten zien. Een raadswerkgroep gaat onderzoeken hoe de huidige manier van vergaderen verbeterd kan worden.

,,Minder vergaderen, meer naar buiten’’, zei AWB-leider Jo Claessen tijdens de raadsvergadering van dinsdag. Volgens hem is dat alleen mogelijk als de raad minder vaak vergadert; hij merkte op dat Waalre in vergelijking met andere gemeenten relatief vaak bijeen is, vaak zo’n 3 keer in de maand. Volgens hem is voor raadsleden te weinig tijd om zich goed te laten zien in het dorp.

Samen met coalitiegenoten CDA en VVD bracht AWB een plan in, om een raadswerkgroep te formeren die de vergaderstructuur moet gaan onderzoeken. Die onderzoeksgroep moet bestuderen hoe de manier van vergaderen in Waalre verbeterd kan worden. Daar moet ook worden gekeken of de raad niet te vaak bij elkaar komt. Een meerderheid van de raad stemde in met de komst van een werkgroep. 

Twee weken geleden hield de rekenkamercommissie de raad van Waalre een spiegel voor. Het oordeel van dat onafhankelijke orgaan was duidelijk en kritisch. De raadsleden zijn weinig bekend en niet zichtbaar in de samenleving. Bovendien lukt niet goed om de kloof tussen burger en politiek te verkleinen, ondanks dat de raad uitspreekt burgerparticipatie een belangrijk thema te vinden. 

De vraag was tijdens de gemeenteraad van dinsdagavond hoe de raadsleden de kritiek zouden oppakken.

Bij de start van vergadering leek de raad te hebben geleerd van conclusies van de rekenkamer. De raad spoorde de gemeente aan om bij de bouw van appartementen op het voormalige Brabantia-terrein extra goed naar bewoners te luisteren. 

,,Het is tijd voor actie’’, zei CDA-fractievoorzitter Suzan van de Goor over het streven om dichter bij de burgers te staan. Ze stond ook nog stil bij een ander element uit het rapport, dat stelt dat onderling gekissebis het raadswerk in de weg staat. ,,We moeten ons gaan afvragen wie er nu op gekissebis zit te wachten.’’

D66 wilde ook een open houding naar inwoners, en ook dat er duidelijk naar hen wordt gecommuniceerd. De PvdA opperde om vaker op locatie te vergaderen. Hij stipte ook aan dat raadsleden aanspreekbaar zijn voor inwoners.

Jo Claessen van AWB moest nog wel kwijt dat raadsleden niet over één kam geschoren kunnen worden. ,,Ieder raadslid vult zijn rol als volksvertegenwoordiger op zijn eigen manier in.’’ 

Mocht de raad van Waalre uiteindelijk minder gaan vergaderen, moet dat ook zorgen voor verlichting. ,,Een gezin, een voltijdbaan en raadswerk kost veel tijd. We moeten scherpe keuzes maken. Dat betekent winst voor onze inwoners‘’, zei Daan Damen, fractievoorzitter van de VVD.