Volledig scherm
Marjon en Geert Roothans in hun zaak, die nog wel even openblijft. © FotoMeulenhof

Roothans Doe-het-zelf in Dommelen gaat terug naar hoe het ooit begon

Terug in het NieuwsDOMMELEN - Doe-het zelfzaak Roothans gaat dicht, maar voorlopig draait de winkel gewoon door. Al vijftig jaar is de doe-het-zelfwinkel van Roothans een bekend fenomeen in Dommelen. Menig inwoner heeft hier ooit een schroefje, boormachine of grasmaaier gekocht. Sinds ruim veertig jaar zijn de eigenaren, Geert en Marjon Roothans, het vaste gezicht in de winkel.

Afgelopen zomer maakten zij bekend dat ze stoppen met de winkel en dat er in de toekomst huizen gebouwd zullen gaan worden op de plek waar de winkel nu nog is. ,,Inmiddels heb ik er wel vrede mee, maar dat heeft wel even geduurd", vertelt Geert Roothans. Een jaar of drie geleden begon hij voor het eerst na te denken over de toekomst van de winkel. ,,Mijn moeder overleed dat jaar in augustus en zij woonde ook in dit pand. Haar verhuizen is gewoon nooit een optie geweest."

Toekomstmogelijkheden

Na haar overlijden besloot het echtpaar te gaan kijken wat de toekomstmogelijkheden waren. ,,Er was onder het personeel geen interesse voor een overname. We zijn daarom naar een makelaar gegaan, maar ook hij kreeg het pand niet verhuurd of verkocht. Toen de makelaar met het idee van slopen en het bouwen van woningen kwam, zijn we direct met het plan naar de gemeente gegaan", legt Geert Roothans uit.

Nadat ook de gemeente de goedkeuring had gegeven, werd het traject verder in gang gezet en gaat het snel. ,,We zijn nu met de aanpassing van het bestemmingsplan bezig. De verwachting is dat we over één tot anderhalf jaar gaan slopen en met de bouw zullen beginnen. Tot die tijd blijft Roothans zoals het nu is. Er verandert voorlopig nog niets in de voorraad en service."

‘Vanaf mijn 15e werk ik al hier'

Het besluit om te stoppen met de winkel is niet niks. ,,Vanaf mijn vijftiende jaar werk ik al hier. Mijn broer Jos en ik waren de vijfde generatie die Roothans voortgezet hebben." Door de veranderende maatschappij en de vele internetaankopen ziet Geert geen toekomst in de winkel. ,,Mensen komen met hun telefoon de winkel in gelopen. Als ze zien dat het op internet twee tientjes goedkoper kan, bestellen ze het daar."

Toch heeft Geert nog elke dag plezier in zijn werk. ,,Ik ben 's ochtends als eerste hier en ik ga als laatste weg. De omgang met mensen is het leukste. We hebben veel trouwe klanten. Soms komen er mensen voor een schroefje, maar het kopje koffie en de buurt is dan het belangrijkste. En als er tijd voor is, doe ik dat natuurlijk het liefst."

De metaalbewerkingstak van broer Jos blijft voortbestaan. ,,Hij zit met een pand op de Dragonder. Hier staat de zesde generatie al te trappelen om met Roothans verder te gaan, gelukkig", vertelt Geert. ,,We zijn ooit begonnen als smederij, dus Roothans gaat weer terug naar hoe het ooit begon."