Leon van Meijel, wethouder Alexander van Holstein en Richard Maatjes (vlnr).
Volledig scherm
Leon van Meijel, wethouder Alexander van Holstein en Richard Maatjes (vlnr). © Jean Pierre Reijnen/DCI Media

Sporten op het parkeerterrein in Aalst

WAALRE - De coronacrisis zet veel druk op de gezondheid van mensen, maar de sport- en beweegapparatuur in de Aalster sportscholen stond gewoon stof te happen.

Na de persconferentie van het kabinet van vorige week was de teleurstelling bij Richard Maatjes van Sportcentrum Coach en Leon van Meijel van Paramount Fitness groot. Dat sportscholen tot in ieder geval 1 september gesloten moeten blijven, was voor hen de druppel. ,,Wij zijn geen fitnessclub met 400 bezoekers per dag; die hebben wij in een week niet eens. Wij kunnen wel voldoende maatregelen treffen om de veiligheid te kunnen waarborgen.”

Outdoor Gym

In de gedachte ‘veel kan niet, maar wat kan wel?’, vonden de concullega’s elkaar. De sportschooleigenaars wilden, zo snel mogelijk en volgens de geldende RIVM-richtlijnen, hun leden weer iets te bieden hebben. ,,Het belang van bewegen staat voorop en alles is beter dan niets doen”, meent Maatjes, die ook al online (live)lessen en trainingen aanbood. Hij zocht contact met de gemeente en kreeg al snel toestemming voor een outdoor gym vóór zijn zaak en kon de fitnessapparatuur van binnen naar buiten verplaatsen. ,,Er is voldoende afstand en er wordt geen gebruikgemaakt van onze sanitaire voorzieningen of van de kleedruimten. En brengen de sporters hun eigen handdoekje niet mee, dan sturen we ze weer naar huis.”

Streetdance

De gemeente faciliteerde ook Paramount. Van Meijel: ,,Afgelopen vrijdag stonden wij met de Streetdance kids al op de Aalstervelden.” En ook Paramount heeft áchter de sportschool een fitness­tuin in kunnen richten. Van Meijel en Maatjes vinden het vreemd dat fysiotherapeuten, revalidatiecentra en afslankstudio’s wel aan de slag mogen, maar dat hun branche voorlopig nog geen bewegingsvrijheid krijgt. ,,Premier Rutte heeft gemeenten opgeroepen om de regie te nemen en samen met de lokale sportverenigingen te kijken naar mogelijkheden”, zegt wethouder van Sport, Alexander van Holstein. ,,Voor kinderen hebben we daarvoor het project ‘Sjors Beats Corona’. Als gemeente willen wij flexibel zijn en ook meedenken in mogelijkheden voor 18+. Niet alleen onderzoeken we wat mogelijk is in het geven van kortingen en huurverlagingen; we kijken ook welwillend naar ideeën en initiatieven van verenigingen. Zo is ook de tuin van Het Huis van Waalre voor sporten beschikbaar.”