Volledig scherm
'Struikrovers' gaan op zoek naar planten in tuinen aan de Michiel de Ruyterstraat in Aalst van woningen die gesloopt gaan worden. Siebren Wittenberg (rechts) heeft samen met Bart Habraken een buxus uit de grond gehaald. © DCI Media

‘Struikrovers’ actief in Aalst

AALST - Een struikrovers-collectief redde de flora in de Michiel de Ruyterstraat van de ondergang. Woningen worden daar gesloopt. 

Aandacht voor circulair bouwen is er tegenwoordig volop, aandacht voor het recyclen van groen is er nog wat minder. In Aalst worden binnenkort 16 woningen afgebroken terwijl er omheen sprake is van een gevarieerd en volwassen ecosysteem. ‘Struikrovers’ voorkwamen deze week in ieder geval dat alle flora onder de pletwals terecht zou komen.

De arbeiderswoningen uit 1946 aan de Michiel de Ruyterstraat gaan binnenkort tegen de vlakte. Al een tijdje staan de woningen er leeg en verlaten bij, terwijl het onkruid zich, in wel 50 tinten groen, een weg baant tussen stoep en straatstenen. Toch worden een aantal voor-en achtertuintjes nog opgesierd door de prachtigste bloemen en planten. ,,Jammer wanneer de slopershamer ook een vlinderstruik en kattenkruid zou vermorzelen”, vond buurvrouw Hennie Oosterbosch.

Redding

In de omgeving zijn namelijk overal wel tuinen of andere plekken waarin wat weelderig groen niet zou misstaan. Zij belde met sociaal projectleider Tijs Maassen van woningcorporatie ’Thuis, dat eigenaar is van de pandjes. Deze snapte Oosterbosch wel en zocht contact met ‘struikrover’ Bernice Kamphuis. Met een buurtcollectief struikrovers redt zij groen van vernietiging om het op een andere plek een nieuw leven te geven.

Zo komt het dat de mooiste roosjes van de Aalster afbraakstraat inmiddels staan te acclimatiseren in het tuintje van Oosterbosch en ander, groot groen, de pastorietuin van de AD-kerk siert.

Actiedag

Op de actiedag gingen een twintigtal mensen opgewekt op avontuur in de voor- en achtertuinen van de De Ruyterstraat. Nieuwsgierig keken de rovers, sommigen staande op hun teentjes omdat ze pas vijf jaar oud waren, over vervallen muurtjes en door verloederde houten tuinpoorten.

Zonde, om al die planten en struiken niet te ‘redden’, zo vond ook de 8-jarige Siebren Wittenberg, die tussen de bedrijven door ook een graf groef voor een dode merel. Gewapend met scheppen, snoeischaren en kruiwagen struinden buurtbewoners door de tuinen. Ze groeven een bloembol uit of trokken een verwilderde vlinderstruik uit de grond.

Ook groenexpert Tom van Duuren roofde mee; hij kon als beste beoordelen welke planten de meeste kans maakten op een tweede leven in andere aarde. Niet alles bleek van hoge kwaliteit. Maar een rhododendron, nog met de verzorgingstips op een kaartje aan de plant en vele hortensia’s werden door de struikrovers blijmoedig van de ondergang gered.

Of ook de Hemelsleutel het met haar mooi gekleurde bloem heeft overleefd moet in juli – hoe toepasselijk – blijken in de achtertuin van de dominee.