Deze stinkende Ginkgo Biloba in de Dokter Dagevosstraat in Valkenswaard is inmiddels verwijderd.
Volledig scherm
Deze stinkende Ginkgo Biloba in de Dokter Dagevosstraat in Valkenswaard is inmiddels verwijderd. © DCI Media

Valkenswaard: onderzoek naar stinkbomen, waar nodig maatregelen

VALKENSWAARD - Valkenswaard onderzoekt of er nog meer overlastgevende stinkbomen van het type Ginkgo Biloba in de gemeente staan. Per locatie wordt afgewogen welke maatregelen daar tegen worden genomen. 

In de Dokter Dagevosstraat werden vorige week zeven van dit soort Japanse bomen omgedaan en vervangen. Bewoners hadden zich eind vorig jaar in deze krant beklaagd over de vieze poeplucht die de vruchten van de bomen veroorzaakten. In plaats van de vruchtdragende vrouwtjes heeft de gemeente nu zeven Ginkgo's Biloba Princeton Sentry geplant, dat is de mannelijke variant van dezelfde boom. En die stinken niet. 

Volgens de gemeente is eerst onderzocht of er alternatieven waren om de bomen te sparen. Bijvoorbeeld door de bomen te verplaatsen. Dat bleek niet mogelijk. De operatie in de Dokter Dagevosstraat zou in totaal ongeveer 4.000 euro kosten. 

Betrouwbare mannelijke soorten

De stanklucht openbaart zich pas na geruime tijd, als de bomen er al jaren staan. De gemeente is niet bang dat ze alsnog straks de verkeerde (vrouwelijke) Ginkgo's Biloba aanplant. Professionele boomkwekers kunnen met stekken en enten betrouwbare mannelijke soorten telen, waarvan ze dus weten dat die geen stinkende vruchten gaan dragen, laat een woordvoerster weten.  

Tilburg maakte eerder anderhalve ton vrij om alle Ginkgo's Biloba uit de gemeente te verwijderen.