Pascal Delissen wordt rond middernacht geknipt door zijn vaste kapster Marjonette Smets.
Volledig scherm
Pascal Delissen wordt rond middernacht geknipt door zijn vaste kapster Marjonette Smets. © fotopersburo Bert Jansen

Vannacht ging de schaar er al in: weg met dat dramatische kapsel

VALKENSWAARD/EINDHOVEN - Hoe hij z’n kapsel zou omschrijven? ,,Dramatisch” Eindhovenaar Pascal Delissen (48) kan er om lachen, maar had er bijna zelf de schaar in gezet. Zijn baard had ‘ie al eigenhandig aangepakt. ,,Ik ben daar eigenlijk te ijdel voor.” Maar het moest wel: er zat al vermicelli in na het eten van een bord soep.

Toen vorige week het nieuws bekend werd dat de deuren van kapsalons weer open mochten, stuurde hij meteen zijn vaste kapster Marjonette Smets (52) in Valkenswaard een bericht: ,,Ik ben de eerste die er zit. Al is het om één over twaalf’. Smets antwoordde al snel met ‘oké’. En dus zat Delissen in de nacht van zondag op maandag in de stoel van Knipstudio Marjonette en kreeg als een van de eersten een fris hoofd aangemeten. Zijn wensen zijn overzichtelijk. ,,Een flink stuk korter en toonbaar.”

Hoogte bod in Geldrop

Delissen was niet de enige die er vroeg bij was. In allerlei plaatsen grepen de kappers naar de scharen zodra het weer mocht. In Geldrop zat ook een klant net na middernacht in de stoel. Bij de Geldropse zaak Haarmode Brommert werd de allereerste knipbeurt verkocht aan de hoogste bieder. De eerste rekening na de crisis bedroeg daar 111 euro. Kapster Letteke Brommert en haar collega's belden de afgelopen dagen de wachtlijst van vierhonderd klanten af en zitten komende week ‘ramvol'.

Nu is er de klok rond werk

De Valkenswaardse kapster Smets is erg blij dat ze weer mag beginnen. Behalve het bericht van Delissen - ‘die knip ik al sinds z’n twaalfde’ - kreeg ze nog driehonderd telefoontjes en berichten. Ze werkt de komende week vier dagen van tien uur ‘s morgens tot tien uur ‘s avonds. ,,Het was heel pittig”, blikt ze terug. Smets werkte 33 jaar in loondienst, maar was vanaf maart 2019 zelfstandige. Na precies een jaar sloeg de coronacrisis toe. De versoepeling komt net op tijd. De Valkenswaardse kapster moest al aanspraak maken op haar spaargeld. ,,Maar dat komt wel weer goed.”

Ze hield zich de afgelopen twee maanden aan de regels en werkte niet. Al verstopten haar kinderen voor de zekerheid wel haar scharen. Eén uitzondering maakte ze. Een klant die ze al jaren knipt, werd toch geholpen. Vanwege een uitvaart. ,,Zijn vrouw was overleden. Ik vond dat dat moest kunnen. Met handschoenen en mondkapje.”

Deze week wachten dus meters haar en ontelbare klitten op haar scherpe scharen. Na Delissen namen vannacht nog vijf klanten plaats in de stoel.