Volledig scherm
Het vroegere Café De Bus aan de Willibrorduslaan in Waalre. © Waalres Ergoed

Veranderd dorpshart: Alleen de naam van café De Bus in Waalre is gebleven

ZomerserieWAALRE - Een rijwielzaak en een slijterij, maar ook een café en een biljartcentrum: het voormalige pand van Janus van der Looy aan de Willibrorduslaan in Waalre had vele bestemmingen.

Volledig scherm
Het winkelcentrum aan de Willibrorduslaan in Waalre nu. © FotoMeulenhof

 Lordje (zijn bijnaam) was een echte handelaar: in de eerste jaren na de oorlog reisde hij vaak naar Amsterdam om grote partijen sterke drank in mandflessen in te slaan. Die bottelde hij dan in zelf beplakte flessen en verkocht ze goedkoop. Uit de wijde omgeving kwamen de klanten per kar op de goedkope drank af, tot grote ergernis van leveranciers als Hartevelt.

Het café (De Bus) dankte zijn naam aan de lange en smalle ruimte waarin de tafels en stoelen twee aan twee achter elkaar stonden, zoals in een bus. Overdag ging Van der Looy met zijn Ford klanten af om petroleum en olie te verkopen. Toen Shell bij hem aanklopte om een benzinestation bij het café te beginnen zag hij daar wel brood in. Lang duurde dit niet: 50 meter verderop opende Dereumaux een garage en Lordjes vergunning werd ingetrokken.

Naaimachinehandel

Nadat hij op latere leeftijd de liefde vond verloor Van der Looy zijn wilde haren en verkaste naar Eersel waar hij nog een tijd een naaimachinehandel had. Het café kwam in handen van Kees van Lierop die er een biljartcafé van maakte. Van Lierop gaf biljartlessen en trainde grootheden als Dick Jaspers. 

Eind jaren zeventig ging café De Bus tegen de vlakte om in 1981 plaats te maken voor winkels met appartementen erboven. Daarna is ook de rest van winkelcentrum De Bus vernieuwd, en de garage verdween. Van het café rest alleen de naam nog.