Volledig scherm
Kinderen stonden in de rij voor het wafel happen. © FotoMeulenhof

Volle bak bij de Winterspelen in Waalre

WAALRE - Het jubileum van de Vereniging voor de Jeugd in Waalre was volgens de voorzitter een topweek.

Kerstman aankleden, kruisboog schieten, bierpul schuiven, sneeuwballen gooien en wafels happen: bij de Wolderse Winterspelen gaat het er heel anders aan toe dan tijdens Koningsdag, maar het basisconcept is hetzelfde: kinderen van de basisschool krijgen een stempelkaart met een tegoedbon voor popcorn of een suikerspin. Door spelletjes te doen verdienen ze stickers en een volle kaart levert een medaille op. Nog niet moe? Dan krijg je gewoon nog een kaart.

In de grote tent is het lekker warm, maar voor de begeleiding bij de springkussens buiten is het kleumen terwijl de kinderen zich warmspringen. Een bekertje glühwein doet dan wonderen.

Het is deze zondagmiddag gezellig druk, met naar schatting zo'n tweehonderd kinderen en hun ouders of begeleiders. Marloes Allers is vanuit Eindhoven gekomen met haar zonen Cas (5) en Luc (4). ,,Ik ben in Waalre opgegroeid en kom voor deze activiteiten graag een dagje terug. De kinderen genieten volop en ik vind het leuk om bekenden te zien." En dan rennen de hare alweer naar de volgende attractie.

Een van de moeilijkste spellen is het balanceboard, waarbij vier of vijf kinderen al balancerend een balletje naar het centrum van een doolhof moeten brengen. ,,Een combinatie van coördineren en balans houden", legt vrijwilliger Peter Wijlaars uit. ,,Ze moeten in hun koppie heel snel schakelen en dan ook nog bewegen. Het is zo lastig dat sommige ouders het niet kunnen laten om af en toe een voet op het bord te zetten."

Wie even geen zin heeft in spelletjes, vermaakt zich met de ballonnenfee of de goochelaar op het podium.

De Winterspelen zijn het toetje van de activiteitenweek ter ere van het 112,5-jarig jubileum van de Vereniging voor de Jeugd. ,,Een topweek met een aaneenschakeling van hoogtepunten", vindt voorzitter Koen van Zon. ,,De reacties vanuit het dorp zijn fantastisch. Je ziet dat zelfs oude mensen die zelf niet mee kunnen doen toch elke dag een kijkje komen nemen."

Volgend jaar dus weer een Wolderse Winter Wonderland? Van Zon lacht: ,,Ik denk van niet. We wilden iets groot neerzetten. Maar dit kun je qua inzet en bijdragen niet elk jaar van vrijwilligers en sponsoren vragen."