Verkeer door Waalre-dorp.
Volledig scherm
Verkeer door Waalre-dorp. © FotoMeulenhof

Waalre verdeeld over sluipverkeer: ‘Je doet het nooit goed’

WAALRE - Als social media en ingezonden brieven aan de gemeente een goede graadmeter zijn voor de gemoederen, dan zijn die in Waalre-dorp flink verhit. De sluipverkeerwerende maatregelen in het dorp zijn de aanmaakblokjes in het vuur. 

Wie een blik op de reacties werpt, ziet dat de gemeente onmogelijk iedereen tevreden zal stellen. Tussen ‘de gemeente maakt alles kapot’ en ‘in het hele dorp is de verkeerssituatie verbeterd’ zit immers een wereld van verschil. Ook de raad is verdeeld.

De evaluatie van de verkeersproef toonde dat het sluipverkeer over het algemeen flink afnam. Toch wil een deel van de gemeenteraad diezelfde evaluatie nog eens kritisch bespreken met wethouder Alexander van Holstein. ,,Het lost niks op”, zegt Joke Beuger van Groen Links. ,,Het is een waterbedeffect. Je lost het hier op en dan borrelt het daar weer op.” 

‘Slechte peiling’

Ook oppositiegenoot Gerard Lammers (ZW14) vindt dat het nog maar eens met de wethouder besproken moet worden. ,,Het is een slechte peiling.” Volgens Lammers is niet specifiek genoeg gemeten. Bovendien moet wat hem betreft de hele planning op de schop. De gemeente wil de sluipverkeerwerende maatregelen in het dorp klaar hebben zodra de nieuwe Westparallel klaar is. Maar zo confronteert de gemeente automobilisten met te veel verkeersproblemen, vindt hij. Het lijkt zijn partij veel logischer om eerst de Westparallel af te ronden en daarna in Waalre-dorp en Aalst de doorgaande wegen verkeersluw te maken. De PvdA is niet zo negatief maar wil wel meer duidelijkheid over de onderbouwing van het rapport, zegt fractievoorzitter Janpeter Hazelaar. Hij betwijfelt of voldoende is geluisterd naar de mening van inwoners. ,,En we vragen ons af waarom die maatregelen 24 uur per dag moeten en niet alleen tijdens de spits.”

Criticasters hebben het nakijken

De criticasters lijken geen poot aan de grond te krijgen. Want CDA, VVD, AWB en oppositiepartij D66 - een ruime meerderheid - zien nog geen reden de plannen te wijzigen. ,,Iedereen heeft verstand van voetbal en verkeer”, zegt CDA’er Suzan van de Goor. ,,Maar de verkeerskundigen zeggen dat je eerst de bijkomende maatregelen moet treffen. Ik denk dat we daar van uit moeten gaan.”

‘Voor- en nadelen’

Over details wil de coalitie nog best praten, zoals over de straten die volgens de evaluatie meer verkeer te verstouwen kregen tijdens de verkeersproef. Maar verder was de evaluatie duidelijk, zegt ook AWB’er Jo Claessen. ,,De maatregelen hebben de gewenste effecten.” Hij hoort de kritiek uit het dorp ook. ,,Maar je doet het nooit voor iedereen goed. Alles heeft z’n voor- en nadelen.”

ZW14 en GroenLinks willen het onderwerp nog deze maand opnieuw in de raad bespreken. Maar het lijkt niet voor maart te gaan lukken.