Volledig scherm
© Thinkstock

Waalre wil voedselbos, waar voedsel wordt geoogst tussen de struiken en bomen

WAALRE - In Waalre gaan groente, vruchten en noten niet langer uitsluitend op akkergronden worden verbouwd. In de gemeente komt een voedselbos, waar voedsel groeit tussen bomen en struiken.

Waalre is niet de enige gemeente die met een voedselbos bezig is. In bijvoorbeeld Eersel en Oirschot is deze vorm van landbouw ook in ontwikkeling. 

In een voedselbos wordt voedsel geoogst in een bos, in plaats van op akkerland. Dat is een andere manier van landbouw, want op traditioneel akkerland wordt jaarlijks gezaaid en geoogst. In een voedselbos gebeurt dat niet, maar er groeit wel van alles tussen de struiken en bomen: bloemen, vruchten en noten bijvoorbeeld.

De gemeente Waalre ziet  ook iets in zo’n voedselbos. Het moet ongeveer 2,5 voetbalvelden groot worden en het komt aan een zandpad van de Heikantstraat, tegen de bestaande bosrand. Het voedselbos moet worden toegevoegd aan het natuurnetwerk Brabant. Waalre heeft al ingestemd met een koopovereenkomst met de initiatiefnemers. De gemeente laat weten dat de grond is verkocht aan een gezin uit Waalre. Het is niet duidelijk voor welk bedrag de grond verkocht is. De gemeente schrijft dat de grond is verkocht tegen de huidige agrarische waarde. Het voedselbos wordt niet voor iedereen toegankelijk. 

Maatschappelijke functie

Het voedselbos moet ook een maatschappelijke functie krijgen. De opbrengst van het bos komt bijvoorbeeld ten goede aan de voedselbank. Bovendien wordt de samenwerking gezocht met basis- en middelbare scholen. De leerlingen worden betrokken bij de aanleg en oogst van het bos. Ook de universiteit van Wageningen en de HAS in Den Bosch wordt bij het plan betrokken voor wetenschappelijk onderzoek en stages. Ook is het mogelijk dat mensen met een afstand tot arbeidsmarkt in het bos gaan werken. De initiatiefnemers van het bos krijgen geen subsidie van de gemeente.

Vlakbij het aan te leggen voedselbos zijn plannen voor een landgoed, genaamd Gildebosch. Over de realisatie van dit landgoed is weerstand van een groep, die zich Gildewoud noemt. Gildewoud is tegen de komst van een landgoed. De groep wil van die plek een volledig openbaar natuurgebied maken.