Volledig scherm
De wandeling in Borkel en Schaf t staat in het teken van de heilige Sint Antonius. © Thinkstock

Wandelpad in Borkel en Schaft luidt het nieuwe jaar in

BORKEL EN SCHAFT - Borkel en Schaft leek afgelopen zondag weer even op de bedevaartplaats van weleer. Zo'n 150 wandelaars verzamelden zich 's ochtends om het nieuwe wandelpad met de naam 'Sint Tunnis pèèjke' te gaan wandelen. Aansluitend presenteerde het Dorpsinitiatief een boekje met toekomstvisie tijdens een nieuwjaarsreceptie in het dorpshuis.

,,Na het 'Ommetje' dat we vorig jaar gepresenteerd hebben, was er nu nog vraag naar een rolstoelvriendelijk wandelpad", legt initiatiefnemer Mientje Kwinten uit. ,,Dit wandelpad is goed te doen, volgens iemand die het pad getest heeft met de rolstoel. Maar het moet niet te nat zijn." De wandeling staat in het teken van de heilige Sint Antonius, ook wel Sint Tunnis genoemd, en leidt langs verschillende herkenbare plekken, waaronder de Sint Antonius Abt-molen en de plek waar voorheen de Antoniuskapel stond.

De uitleg van Kwinten is door de onverwacht grote opkomst niet door iedereen te horen, maar wordt tijdens de gezamenlijke afsluiting in de kerk herhaald. In de kerk is het beeld van de patroonheilige voor de gelegenheid op het altaar geplaatst. ,,Zo sluiten we deze wandeling echt af als pelgrims", besluit Kwinten. ,,En dan kom je toch weer op plekken waar je eigenlijk nooit komt", aldus een inwoner van het dorp.

Nieuwjaarsreceptie

Aansluitend vindt in het Dorpshuis d'n Teut de nieuwjaarsreceptie plaats, georganiseerd door het Dorpsinitiatief. ,,We zijn blij verrast door de opkomst", begint voorzitter Aico Visschers zijn speech. ,,En we mogen trots zijn op wat we allemaal al bereikt hebben in ons dorp." Hij verwijst daarbij onder andere naar het mobiel bereik dat verbeterd is afgelopen jaar en de aanleg van glasvezel die op korte termijn zal beginnen. Ook het nieuwbouwproject Biestven II wordt aangestipt, waarbij de nieuwe bewoners opnieuw verwelkomd worden met een applaus. ,,Wat betreft de nieuwbouw in ons dorp liggen er nog kansen en mogelijkheden genoeg, waaronder de locaties bij de Oude School en de Pater Aartslaan", aldus Visschers. Na de uitreiking van het eerste exemplaar van het rapport 'Kijk op de toekomst van Borkel en Schaft' aan de wethouder, wordt er gezamenlijk geproost op het nieuwe jaar.