Volledig scherm
Voedselbank Waalre en Zorgkwekerij De Pimpernel werken samen bij doneren van kerstbomen. Links Jan Tielemans, rechts Bert Waterschoot. © FotoMeulenhof

Zorgkwekerij De Pimpernel schenkt kerstbomen aan Voedselbank Waalre

WAALRE - Planterij de Pimpernel schenkt kerstbomen aan de Voedselbank Waalre en stimuleert haar klanten om hetzelfde te doen. Ook de Geldropse voedselbank krijgt een deel van de gratis kerstbomen

De Voedselbank in Waalre werd onlangs verrast met een groot assortiment aan kerstboomversiering. De kaarsen, klokjes en kerst- engels waren bestemd voor de mensen die iedere week boodschappen doen bij de Voedselbank. Een mooi aanbod vonden ze daar, maar ja, niet alle cliënten beschikken over de financiële middelen om een kerstboom te kopen. Hun geld, zeker in de dure decembermaand, besteden zij liever aan andere, belangrijker zaken.

Diezelfde week kreeg Jan Tielemans, vrijwilliger bij de Waalrese Voedselbank, een telefoontje van Anneke de Geus van zorgkwekerij De Pimpernel. Anneke vertelde dat de planterij graag een tiental kerstbomen aan de klanten van de Voedselbank wilde schenken. En niet alleen dat, want bij de Pimpernel dachten ze verder, zij attenderen hun bezoekers ook op de mogelijkheid om een boom te doneren aan mensen die het minder breed hebben dan zijzelf. Bij de Pimpernel vinden ze het fijn dat Kerstmis gevierd kan worden met een echte boom in huis.

Hartverwarmend

De actie sloeg aan en vrijwilliger Bert Waterschoot, die blij is met de grote gunfactor die de Voedselbank in het dorp heeft, vertelt over het succes van de boomdonatie: „Het is hartverwarmend. We kunnen de bomen niet eens meer kwijt en werken nu samen met de Voedselbank in Geldrop. De kerstbomen brengen we ook naar hun cliënten.” Er wordt vaker samengewerkt met Geldrop. Toen daar een filiaal van een supermarkt ging verbouwen, werden er zoveel verse zuivelproducten aan de Voedselbank geschonken dat een deel daarvan ook naar Waalre kwam. Zo wordt niet alleen verspilling tegengegaan, maar wordt ook maatschappelijke betrokkenheid getoond. 

Ook Waalrese ‘Mia’ (echte naam bij de redactie bekend) is blij met de kerstboom die ze vorige week heeft opgehaald bij de Pimpernel: „Mijn ouders zijn overleden, maar ik bewaar goede herinneringen aan het kerstfeest van vroeger. Wij hadden thuis altijd een echte boom. Die zetten we dan op, terwijl we ondertussen naar kerstliedjes op de radio luisterden en chocomel dronken. Die traditie draag ik nu over op mijn nichtje, die bij ons in huis woont. We genieten van alle lampjes en ook van de ballen, die ik via de Waalrese ruilsite op Facebook heb. En dan die heerlijke geur van zo’n boom wanneer je ‘s morgens beneden komt.”

 Voor veel mensen die gebruikmaken van de Voedselbank, is het leven verschraald. Zij hebben niet alleen ingeboet op luxe, maar kampen vaak ook met schulden. Tielemans: „Wij helpen graag met het vinden van oplossingen.”