Afbeelding ter illustratie.
Volledig scherm
Afbeelding ter illustratie. © ANP

190.000 euro gevonden in potkachel en koelcel: Veenendaler en kompaan cel in voor witwassen

VEENENDAAL/ DEN BOSCH - Een 63-jarige in Spanje wonende Veenendaler en zijn 51-jarige compagnon moeten de gevangenis in voor witwassen. Dat heeft de rechtbank in Den Bosch maandagmiddag bepaald. 

De Bosschenaar, Patrick B., krijgt twaalf maanden cel, waarvan drie voorwaardelijk. De in Spanje wonende Kees D., afkomstig uit Veenendaal, krijgt negen maanden cel, waarvan drie voorwaardelijk.

De straffen vallen iets lager uit dan de eis van het Openbaar Ministerie, omdat de rechtszaak te lang op zich heeft laten wachten.

Potkachel

De twee mannen liepen tegen de lamp toen de politie in september 2017 binnenviel in een woning aan de Sluisweg in Den Bosch. Agenten vonden grote sommen geld, verstopt in een potkachel en een koelcel. De politie vermoedt dat dat geld -in totaal 189.000 euro- verdiend was met het kweken van hennep. 

Elders in de woning werden spullen aangetroffen die gebruikt worden bij het telen van wiet. Van Patrick B. wist de politie dat hij vaker in beeld was geweest met drugszaken. Toen de agenten naar binnenstapten, zagen ze nog net dat B. geld in de potkachel stopte.

‘Absurdistisch’

Tijdens de rechtszaak gaven de twee verdachten andere verklaringen voor de aanwezigheid van het geld. B. zou de biljetten van vijfhonderd euro gaan wisselen tegen kleinere coupures. De officier van justitie deed hun verhaal af als ‘absurdistisch’ en ook de rechtbank hecht er geen waarde aan, zo blijkt uit het vonnis.

De Bosschenaar krijgt een hogere straf dan de Veenendaalse man omdat in de op zijn naam staande woning aan de Sluisweg ook nog kleine hoeveelheden drugs werden gevonden. Het gevonden geld wordt verbeurd verklaard. 

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Veenendaal