Volledig scherm
Foto ter illustratie. © DG

Alleen mobiele controles met ANPR-camera’s politie bij Veenendaal

Een vaste ANPR-camera bij Veenendaal om bestuurders met strafbare activiteiten op te sporen? Dat gaat hem voorlopig niet worden, aldus wethouder Marco Verloop van Veenendaal. Maar de politie gaat wel af en toe met een mobiele camera de op- en afritten bij de A12 in de gaten houden.

Verloop zei dat vorige week naar aanleiding van vragen uit de gemeenteraad in december 2018. Er ligt nu een memo over ANPR-camera’s en hoe die ingezet kunnen worden. 

Een camera met ANPR (Automatic NumberPlate Recognition) scant kentekens van passerende voertuigen. Er gaat een melding af bij auto’s die op naam staan van bestuurders die worden gezocht vanwege strafbare activiteiten.

Naast de eventuele invoer van het vaste ANPR-cameratoezicht op de Rijnbrug bij Rhenen zal de politie periodiek, oftewel één keer in de zes weken, mobiele ANPR-controles uitvoeren in het basisteam Heuvelrug, waar Veenendaal deel van uitmaakt. Deze tijdelijke controles worden op verschillende plekken in het basisteam uitgevoerd, zoals de op- en afritten van de A12.

Rijnbrug

Verloop noemde de Rijnbrug bij Rhenen als een geschikte locatie om vaste camera’s te plaatsen. Daar moeten ook twee camera’s komen. Eind 2018 meldde burgemeester Jan Kottelenberg van Neder-Betuwe dat die er weer gaan komen. Op de brug hing in het verleden een ANPR-camera van de politie, die om financiële redenen verwijderd is.

,,Maar dat heeft alleen zin als de politie er ook iets mee gaat doen”, zei Kottelenberg eind 2018. ,,Anders is het zonde van de investering.’’ Er zijn tussen de betrokken gemeenten nog geen afspraken gemaakt over de eventuele kostenverdeling bij plaatsing van de camera’s. 

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement