Volledig scherm
Schets van de plannen © Gemeente Veenendaal

Appartementen op terrein voormalige Veenendaalse PHV-fabriek

VEENENDAAL - Op het terrein van de voormalige PHV-fabriek in Veenendaal verrijzen straks 10 sociale koopappartementen en 2 grote appartementen. De gevel van de voormalige wolfabriek zal zoveel mogelijk authentiek blijven.

De gemeente gaat voor het project in zee met ontwikkelaar Frank van Woerden Vastgoed BV. Begin 2020 begint de bouw van tien sociale koopappartementen en twee grote koopappartementen. Naar verwachting duurt dit een jaar.

Gericht op starters

Voor de sociale koopwoningen komen alleen huishoudens met een gezamenlijk bruto jaarinkomen van maximaal 50.000 euro in aanmerking, hiermee richt het project zich op starters. 

Volledig scherm
De voormalige PHV-fabriek in Veenendaal. © Herman Stöver

De gevel van de voormalige wolfabriek zal zoveel mogelijk authentiek blijven. In het oude garenmagazijn verrijzen twee grote koopappartementen: één boven en één beneden, wat doet denken aan een penthouse. De sociale koopwoningen worden nieuw gebouwd en vormen straks twee rijtjes van vijf woningen, met de rug tegen elkaar.

Eerder liep het project een halfjaar vertraging op nadat een aanwonende bezwaar maakte tegen de grootte van het bouwblok. ,,Er is geopperd om dat kleiner te maken, maar dat kon niet”, zegt wethouder Dylan Lochtenberg.

Aangekocht door de gemeente

Van de gemeenteraad moest de herontwikkeling namelijk budgettair neutraal zijn: het mocht niet meer kosten dan de prijs die Veenendaal voor het terrein in 2016 betaald had. ,,Dat is ook de reden waarom er is gekozen voor sociale koopwoningen in plaats van huur.”

Wel is het bouwblok nu een stuk opgeschoven: ,,Daardoor komt er meer lucht en groen bij in de openbare ruimte. Bij de laatste informatieavonden werd het nieuwe plan door alle aanwezigen positief ontvangen.”

Voorheen de Paulus Heij fabriek

Het voormalige gebouw van de Paulus Heij fabriek is van kort na de tweede wereldoorlog. Het PHV-pand dreigde in 2007 gesloopt te worden. Destijds maakten ChristenUnie en GroenLinks zich sterk voor behoud van het gebouw. De eigenaar wilde het eigenlijk slopen ten faveure van winkels, maar detailhandel is op die plek niet toegestaan.

Daarbij werd er wel vanuit gegaan dat de fabriek voor een deel plat zou gaan. Bij volledig behoud zou de gemeente, die het gebouw kocht,  er een half miljoen euro bij inschieten. De voormalige PHV-fabriek is destijds voor 153.000 euro aangekocht door de gemeente.