Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © shutterstock

Biologische oorlogsvoering op het balkon

BLOGSoms vergeet je bijna hoe je woonwijk er eigenlijk uit ziet. De aanblik van de stad waar je 's avonds na het werk je hoed aan de kapstok hangt en waar je vergeet om nog naar buiten te kijken. En als je al kijkt, zie je het niet. 

Twee maanden thuis werken is een goed medicijn. Elke dag probeer ik een wandeling te maken van zo'n uur. Soms naar de rand van de stad, door een doodlopende fietstunnel onder de rondweg met daarachter alleen de leegte van het land. 

Nog even genieten zolang het kan, want Veenendaal verafschuwt vergezichten en popelt om vol te plempen met nieuwe woonwijken.

Jaap Rademaker

Jaap is journalist die woont Veenendaal en werkt in Rhenen. Schrijft over beide plaatsen die soms een haat-liefde verhouding met elkaar hebben. Kiest geen partij.
Klik voor eerdere blogs.

Vanuit mijn werkkamer, vele verdiepingen boven de bodem. kijk ik uit over het oosten waar in de verte Ede en de glooiende horizon van de Veluwe liggen. Keek, eigenlijk. Want de bomen groeien harder dan de gebouwen in Veenendaal-Oost en een groene muur begint het blikveld te vernauwen. 

Of dat een zegen is, Ede niet meer kunnen zien, laat ik in het midden. De aanblik van de twee Edese windmolens langs de A12 blijft me gelukkig nu bespaard. 

Met een krimpend uitzicht ga je wat meer op je balkon letten. Vorig jaar was dat een voortdurend strijdtoneel met drie duiven die mijn hangende tuin als hun privaat beschouwden. Maar dit jaar niet. Ik denk omdat er eksters nestelen.

Twee weken geleden, ik zat buiten, streek pappa ekster ineens neer op de balustrade, vlakbij waar ik zat. Even leek hij schrik achterover te tuimelen, maar met een bek vol voer bleef hij me strak aankijken.  

Dat wederzijds staren duurde een minuut. ,,Schijten aan de buitenkant van het balkon graag”, zei ik tegen hem. Hij leek het te snappen. ,,En de duiven wegjagen.” 

Sindsdien komt-ie vaker even buurten, keurig op de rand van het balkon, waar geen duif zich meer waagt.  We worden vast goede vrienden.  

Vallei blogt
Journalisten van de redactie Vallei van De Gelderlander schrijven over wat hen bezighoudt en opvalt. Klik voor eerdere blogs.

In samenwerking met indebuurt Veenendaal