Volledig scherm
De flats aan het Prins Willem-Alexanderpark in Veenendaal. © Google Streetview

Buren hebben nog steeds last van probleemkunstenaar: ‘U moet meewerken, anders moet u weg’

VEENENDAAL - Een Veenendaalse flatbewoner stond vandaag opnieuw voor de rechter omdat hij de buren lastig valt met zijn ‘kunstuitingen’. Woningcorporatie Patrimonium wil hem binnen twee weken weg hebben.

Razendsnel stond een overlastgevende huurder van woningbouwvereniging Patrimonium in Veenendaal vanmorgen alweer in de rechtbank. In november had de man een uitgebreide last met voorwaarden opgelegd gekregen.

De huurder aan het Willem Alexander Park moest zich daaraan houden om te voorkomen dat het leven van zijn onderburen in een hel verandert. 

De hulpverlening kreeg een half jaar de tijd om de problemen met de huurder op te lossen. Maar nu, nog geen twee maanden later, stond de hele groep weer in de rechtbank in Utrecht, omdat de woningbouwvereniging opnieuw klachten heeft gekregen.

De kunstenaar moét aan de slag, ook ’s nachts

Quote

Als ik moet kiezen, dan kies ik voor de oplossing die de minste mensen ongelukkig maakt.

Er was de afgelopen maanden twee keer in de nacht overlast van boor- of schuurmachines. De man is een kunstenaar en hij kan zich niet inhouden als hij aan het werk moet.

Er zou gezocht worden naar een plek waar hij rustig aan z’n kunst kan werken, maar dat is niet gelukt. Ook draait hij harde muziek.

De woningbouwvereniging wil dat de woning binnen twee weken ontruimd wordt. Maar zo lang er geen andere woning is, hoeft de huurder niet te vertrekken. Dat weet de lastige man als geen ander. Hij ontkende dan ook dat hij zich niet aan de afspraken zou houden.

Dat gelooft de rechter niet. ,,U moet meewerken, want als ik moet kiezen, dan kies ik voor de oplossing die de minste mensen ongelukkig maakt. En dan moet u vertrekken”, voegt de rechter hem nog toe.

Iets meer begrip gevraagd van onderburen 

Meewerken zal de man nu wel doen, zo beloofde hij plechtig. Maar het kan maanden duren voordat hij vertrokken is. De rechter gaf Patrimonium opdracht zo snel mogelijk een geluiddempende vloer neer te leggen in de woning van de kunstenaar.

En hulpverleners zouden zo snel mogelijk een beschermd wonen plek moeten vinden. Zij vroeg de onderburen om een beetje soepel te zijn.

De zaak gaat op 15 mei verder. Dan doet de rechter ook uitspraak.