Lege winkelstraten in Veenendaal door het coronavirus.
Volledig scherm
Lege winkelstraten in Veenendaal door het coronavirus. © Herman Stöver

Corona beperkt niet alleen, het vernieuwt en verrijkt ook

COLUMNMeestal als ik een column schrijf, begin ik een week van tevoren met het bedenken en verzamelen van potentiële onderwerpen. Soms weet ik direct waar het over moet gaan, een andere keer kost het wat meer tijd.

Deze week was het onderwerp van mijn column net zo veranderlijk als het nieuws. Dat wat het ene moment nog passend en gepast leek, was het volgende moment alweer overbodig of achterhaald. Het zijn rare tijden. Ook in het leven van de columnist.

Quote

Zullen we dan wel afspreken dat als dit voorbij is, we ook tegen die tijd buiten de hokjes blijven denken?

Sanne Heymann

Columnist Sanne Heymann was jarenlang de drijvende kracht achter het Veenendaalse stadsstrand. Ze verwondert zich over alles wat er in groeistad Veenendaal gebeurt.
Klik voor eerdere columns

Want, wat had ik jullie hier graag willen vertellen over het nieuwe biertje dat vorige week door Stadsbrouwerij Veenendaal gelanceerd is. Niet dat dit an sich spannend nieuws is, maar wél dat dit biertje mijn foto én naam draagt: ‘Stoute Sanne’, voor alle mensen die buiten hokjes durven te denken.

Nu zijn dit geen tijden om stout te zijn. Het zijn geen tijden om tóch proostend met al je vrienden op een huisfeest te staan en toiletpapier te hamsteren tot 2031. Maar gelukkig zijn het wél tijden om een beetje buiten de kaders te denken. Niet alleen omdat we kunnen, maar vooral ook omdat we moeten.

Met thuiswerken, scholen dicht en zo weinig mogelijk fysiek en sociaal contact, staat de wereld die we kennen voor nog onbepaalde tijd op zijn kop. Dat biedt uitdagingen, jazeker, maar ook kansen.

Kansen waarvan ik gelukkig om me heen zie dat ze met beide handen worden gegrepen. Van restaurants die thuis gaan bezorgen tot online theaterlessen, en van een kaartenactie voor eenzame ouderen tot virtuele concerten. Corona beperkt niet alleen, het vernieuwt en verrijkt ook.

En ja, natuurlijk willen we met z’n allen het liefste zo snel mogelijk terug naar normaal. Maar zullen we dan wel afspreken dat als dit voorbij is, we ook tegen die tijd buiten de hokjes blijven denken? Kunnen we daar met z’n allen een Stoute Sanne op proosten!

In samenwerking met indebuurt Veenendaal