Volledig scherm
Café Het Dak van de Markt in Veenendaal. © Herman Stöver

Dader liet hamer achter en stak eigen hand in de fik na brandbom Het Dak van de Markt in Veenendaal

VEENENDAAL - De dader die in september van dit jaar een brandbom naar binnen gooide bij café Het Dak van de Markt in Veenendaal, liet de klauwhamer achter waarmee hij de ruit kapot sloeg. Ook stak hij tijdens zijn actie zijn eigen hand in de fik. Hij moest hard wegrennen voor de enorme explosie die seconden later de deuren van het café eruit zouden blazen.

Dat bleek dinsdagavond tijdens een uitzending van Opsporing Verzocht. Het programma besteedde aandacht aan de reeks bedreigingen die sinds vorig jaar de eigenaar van het café en diens familie treffen. Vorig jaar werden er drie pogingen gedaan het café te beschieten; waarvan er twee slaagden. Dit jaar werd met een brandbom brand gesticht, niet veel later werd een handgranaat voor het café neergelegd.

Ook de directe omgeving van de eigenaar blijft niet gespaard. Een busje waarmee een van zijn werknemers lachgas had afgeleverd bij de zaak, werd eind september in brand gestoken. Een paar dagen later werd brand gesticht bij de chocoladezaak van de broer van de cafébaas. Daar proberen twee daders eerst de achterdeur van de zaak open te breken. Als dat niet lukt, stichten ze brand aan de voorzijde van het pand.

‘Het had heel anders kunnen aflopen’

,,Het heeft impact: je wil niet dat je personeel dit moet meemaken’’, zegt de eigenaar in het programma. ,,En de zaak van mijn broer... Ik heb er al niks mee te maken, mijn broer helemaal niet. En er wonen mensen boven. Het had heel anders kunnen aflopen. Ik wil dolgraag ondernemen, maar niet ten koste van mijn familie, personeel of wie dan ook.’’ Op last van de burgemeester blijft de zaak tot zeker half november gesloten.

De politie heeft nog geen idee wie er achter de geweldsgolf zitten. ,,Ook hebben we geen enkele aanwijzing dat de café-eigenaar actief is binnen het criminele milieu. Hij is echt het slachtoffer’’, aldus een woordvoerder in het programma.

Eerder loofde het Openbaar Ministerie al 15.000 euro uit voor de gouden tip die leidt naar de daders.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement