Britse militairen staan tussen de resten van de Vaartbrug die op 6 mei 1945 in Veenendaal werd opgeblazen. Op de achtergrond kijken tientallen nieuwsgierige burgers toe.
Volledig scherm
Britse militairen staan tussen de resten van de Vaartbrug die op 6 mei 1945 in Veenendaal werd opgeblazen. Op de achtergrond kijken tientallen nieuwsgierige burgers toe. © Gemeentearchief Veenendaal

De strijd was gestreden, de capitulatie een feit: en toch liep in Veenendaal nog de SS rond

VEENENDAAL - In honderden Nederlandse dorpen en steden kan op 5 mei 1945 de vlag uit: Nederland is vrij na vijf jaar Duitse bezetting. Maar niet in Veenendaal. Dat dorp ziet op 9 mei, vandaag exact 75 jaar geleden, pas de geallieerde voertuigen door het dorpshart rijden.

De aanwezigheid van in het nauw gedreven Duitse en Nederlandse SS’ers maakt dat niet de feestvreugde, maar doodse stilte de straten van Veenendaal domineert. Een stilte die in de avonduren van 6 mei wordt doorbroken door een enorme dreun: de SS heeft, al dan niet per ongeluk, de Vaartbrug opgeblazen. En daarmee ook twee van hun eigen mensen. 

De directe verbindingsweg richting het zuiden is met het vernietigen van de brug geblokkeerd. Dé reden dat de bevrijders het noorden van het dorp op 9 mei ontzetten; en het zuiden pas een dag later.

Puin ruimen

In de weken die volgen, wordt het puin opgeruimd en een noodbrug aangelegd. Een schouwspel dat kan rekening op de ruime belangstelling van jong en oud. Pas in 1948 krijgt Veenendaal weer een volwaardige noord-zuidverbinding. Op de plek van de oude Vaartbrug, maar met een andere naam. 

Tot op de dag van vandaag heet de oversteek de J.H. van Schuppenbrug. Wanneer burgemeester Van Kuyk wordt afgezet vanwege zijn te meegaande houding tijdens de oorlogsjaren, wordt Jan van Schuppen waarnemend eerste burger van Veenendaal. 

En ondanks dat hij ongeveer een jaar de ambtsketting draagt en daarmee één van de kortst zittende burgemeesters van Veenendaal is, wordt hij met de brug nog decennia herinnerd.

In samenwerking met indebuurt Veenendaal