Volledig scherm
Reuzenbalsemien met rijpe vruchten. © Maja Stavleu

Exotische schoonheid met dominante trekken

Natuur van nabijMijn eerste kennismaking met springzaad was 25 jaar geleden, onderweg met mijn oudste zoon naar de kleuterschool. 

Langs het bospad, waar we liepen, stonden leuke plantjes met mooie gele, hangende bloemetjes. Na de bloei was het dikke pret. Zodra je een rijp vruchtje aanraakte slingerde hij zijn zaden weg. Het leuke plantje was groot springzaad, een tamelijk zeldzame Nederlandse soort. Zijn wetenschappelijke naam Impatiens noli-tangere betekent letterlijk ‘ongeduldig’ en ‘raak-me-niet-aan’. 

Reuzenbalsemien

Als je tegenwoordig in de zomer of het najaar in de buurt van de Nederrijn loopt, dan zie je op heel veel plaatsen hoge bosjes met grote roze hangende, exotisch uitziende bloemen: de reuzenbalsemien of springbalsemien, ook een soort springzaad. 

Net als groot springzaad, schiet deze plant zijn zaden weg tijdens een regenbui of als je de gezwollen rijpe vruchten aanraakt. Het is een goede nectarplant die bloeit in de nazomer als het voor imkers lastig is om bijenplanten te vinden.

Invasieve exoten

Toch staat reuzenbalsemien sinds augustus 2017 op de lijst van invasieve exoten, dat wil zeggen planten van elders die alles overwoekeren. Hij mag niet verhandeld worden, en in de natuur wordt hij bestreden. Het plattegrondje op de site verspreidingsatlas.nl/1862 laat zien dat reuzenbalsemien in heel veel kilometerhokken in Nederland aangetroffen wordt. 

De verspreiding gaat snel, omdat er per plant zo’n achthonderd zaden gemaakt worden. Vaak komen deze zaden gelijktijdig uit, zodat er een hoge aaneengesloten begroeiing ontstaat, waarin andere planten verdrongen worden. 

In brood en koekjes

In de winter, als de plant afsterft, laat hij grote kale plekken achter. Er kan dan makkelijk erosie optreden, waardoor dijken kunnen verzwakken en oevers instorten. 

Om de natuur te helpen stel ik voor, dat we voortaan de zaden verzamelen en opeten in plaats van ze te verspreiden. De zaden hebben een nootachtige smaak en je kunt ze meebakken met brood en koekjes. Eet smakelijk!

Quote

Om de natuur te helpen stel ik voor, dat we voortaan de zaden verzamelen en opeten in plaats van ze te versprei­den

Maja Stavleu
Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement