Volledig scherm
Een vrouw met beperking wordt door een NS-medewerker de trein in geholpen. © tom van dijke

Gehandicapten kunnen straks op NS-station Veenendaal-West instappen

RHENEN - NS breidt de assistentie aan zijn duizenden reizigers met een beperking de komende vijf jaar fors uit. Op 102 extra stations kunnen mensen straks vragen om de trein in geholpen te worden. Veenendaal-West is vanaf december aan de beurt.

In deze regio gaat het om de station Veenendaal-West. De spoorwegen hebben daar afspraken over gemaakt met ProRail en partners als de Oogvereniging.

Momenteel is instaphulp voor reizigers met een beperking op 143 grotere NS-stations beschikbaar. De eerste uitbreiding volgt 15 december bij het ingaan van de nieuwe dienstregeling. Dan is ook Veenendaal-West aan de beurt. De overige ruim negentig stations volgen de jaren erna.

Per 2025 moet de reisassistentie op 245 stations beschikbaar zijn. Dat is 99 procent van alle NS-treinstations. De hulp inroepen kan via de app of website van NS. Dit kan tot slechts één uur van te voren.

Brug neerzetten

Met de uitbreiding willen de spoorwegen treinen nog beter toegankelijk maken. NS noteerde vorig jaar 6.000 reizigers die reisassistentie aanvroegen. Samen ontvingen zij 127.000 maal hulp bij in- en uitstappen. Eén rechtstreekse treinreis geldt hierbij als twee maal assistentie: éénmaal bij instappen en éénmaal bij het uitstappen.

Om de instaphulp op ruim 100 extra stations voor elkaar te krijgen, dient NS overal een zogenaamde brug neer te zetten. Dat is een uitklapbare ijzeren installatie waarmee rolstoelen en scootmobielen omhoog de trein in gereden kunnen worden. Ze zijn nodig voor het intercity-park van NS, waar de deur hoger dan het perron is. In de nieuwste generatie sprinters zitten de deuren gelijkvloers en kunnen gehandicapten zelf instappen.

NS beklemtoont dat treinen zelf extra voorzieningen kennen voor mensen met een beperking, waaronder speciale ingangen, rolstoeltoiletten en priority seats. 

Volledig scherm
Stations waar de reisassistentie al aanwezig is en waar dat nog gebeurt. © NS
Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement