Volledig scherm
Het CLV aan de Kerkewijk in Veenendaal. © Google Streetview

Gemeente draagt 15 miljoen euro bij aan nieuwbouw CLV

VEENENDAAL - De gemeente Veenendaal betaalt 15,2 miljoen euro mee aan de nieuwbouwplannen van het Christelijk Lyceum Veenendaal (CLV). In dit bedrag is rekening gehouden met de kosten om leerlingen tijdelijk elders onder te brengen, zegt wethouder Martijn Beek. 

Daarvoor zijn het oude hoofdkantoor van de Belcompany en het oude schoolgebouw Mispel aangewezen. Dat is goedkoper dan tijdelijke huisvesting in alleen de oude Belcompany, wat de middelbare school zelf het liefst wil. Komend jaar starten de werkzaamheden om het hoofdgebouw van de school flink aan te pakken. Daarbij wordt zowel gerenoveerd als vernieuwd.

In eerste instantie wilde het lyceum verhuizen naar een andere locatie, nadat in 2015 duidelijk werd dat er iets moest gebeuren met het hoofdgebouw aan de Kerkewijk. Dat paste volgens de gemeente niet in het integraal huisvestingsplan. Daarna besloot de school dat ze het liefst haar hoofdgebouw vervangen ziet worden. 'Nieuwbouw lag als optie op tafel, maar ook een alternatief waarbij de constructie van het huidige gebouw opnieuw gebruikt zou worden', meldt rector-bestuurder Willem de Vos op de website van de school. 'Thema bij de bouw is van meet af aan duurzaamheid geweest. Na een zorgvuldige afweging is de keuze gevallen op grotendeels hergebruik van het hoofdgebouw. Waarom zou je slopen als je het gebouw met dezelfde functie kunt hergebruiken?' Het is daarbij het streven om het hoofdgebouw bijna energieneutraal te maken. Daarnaast wordt het nieuwe hoofdgebouw van het CLV gasloos. Alle maatregelen samen moeten er toe leiden dat de nieuwe school 50 tot 60 procent minder CO2 uitstoot dan de oude school.

Leerlingen

Een bijzonder aspect van de verbouwing betreft de betrokkenheid van de leerlingen bij het project. De Vos: 'Het CLV wilde haar leerlingen ook het nodige duurzaamheidsbesef meegeven en heeft ze vroegtijdig bij de verbouwing betrokken. Ze worden met name bij het nieuwe vak NWO (Natuurwetenschappelijk Onderzoek) gestimuleerd om na te denken over duurzaamheid en doen verschillende onderzoeken op het gebied van groene energie, afvalverwerking, hergebruik van materialen en energieverbruik. De beste ideeën worden meegenomen in het hernieuwde gebouw.' 

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement